Diari La Veu del País Valencià
No del PP a una proposta del PSPV per a la igualtat de persones LGTBI

EP / València.

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dimecres, amb els vots en contra del PP i a favor de tota l’oposició, una proposició de llei integral de la Generalitat per la igualtat i contra la discriminació de persones lesbianes, gays, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) presentada pel grup socialista, ja que el grup ‘popular’ considera que ‘envaeix competències’ de l’Estat.

El PSPV planteja a la seua proposta de llei que la finalitat és promoure les condicions necessàries perquè els drets de les persones LGTBI siguen “reals i efectius”, facilitant la seua participació i representació a tots els àmbits de la vida social i eliminar els estereotips que afecten negativament la seua percepció.

Aquesta iniciativa destaca que el dret a la no-discriminació serà “un principi informador de tot l’ordenament jurídic valencià” i distingeix entre discriminació directa, indirecta, múltiple, per associació i per error, entre d’altres. De la mateixa manera, tipifica una sèrie d’infraccions i sancions lleus, greus i molt greus.

La diputada socialista Pilar Sarrión ha destacat que aquesta llei -en la qual han participat col·lectius de LGTBI que han seguit el debat d’aquest punt des de la tribuna de convidats- “parla de drets humans”, cerca “cobrir una llacuna normativa que existeix” i “fa un recorregut per totes les dificultats que pateixen les persones LGTB”.

Per la seua banda, la representant del grup popular Carmen Amorós ha explicat que el Consell va emetre un criteri favorable a aquesta proposta de llei i posteriorment el va retirar “per evitar un conflicte de competències amb l’Estat”. Segons la diputada del PP, el seu grup comparteix “el contingut i la finalitat” de la iniciativa socialista, però “envaeix competències” de l’Estat en alguns dels seus articles i genera “inseguretat jurídica”.

Amorós creu que aprovar la proposició de llei socialista “és precipitar-se”, i ha donat la mà del PP per aprovar una norma “sòlida, consensuada i eficaç”. “Li agafe la seua donada de mà”, li ha respost Sarrión, qui ha instat els ‘populars’ a aprovar la seua iniciativa “i en les comissions debatrem el que cap i el que no cap”. No obstant açò, la ‘popular’ l’ha instat a retirar la seua proposta.

Per part de Compromís, el diputat Fran Ferri, qui s’ha referit a agressions a persones homosexuals i transsexuals, ha criticat que “algun o alguns del grup popular que no es creuen la igualtat de les persones LGTBI han cercat davall les pedres algun motiu per retirar el criteri favorable” a aquesta norma.

‘El crucifix per sobre de la Constitució’

Així mateix, la parlamentària d’EUPV Esther López ha criticat “l’excusa de mal pagador” dels ‘populars’, que són “els qui van presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la llei del matrimoni igualitari i contra el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos”. Al seu judici, al País Valencià “seguim tenint el crucifix de Cotino per sobre de la Constitució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa