Diari La Veu del País Valencià
Fabra no és conscient de la realitat del PV

EP / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha destacat aquest dijous que el País Valencià creixerà el pròxim any un 2,1 per cent i calcula que es crearan uns 75.000 llocs de treball. Per la seua banda, el síndic socialista Antonio Torres l’ha acusat d’estar “als núvols, a una bombolla macro”, per la qual cosa considera que “fins que no abaixe a la realitat, no estarà en condicions d’adoptar decisions que són total i absolutament necessàries”.

Fabra i Torres s’han expressat en aquests termes a la sessió de control al cap del Consell al ple de les Corts, després de la pregunta formulada pel portaveu del PSPV sobre si considera que el pressupost de la Generalitat per al 2015 “afavorirà la cohesió social i reactivarà l’economia del País”.

Antonio Torres creu que fins que el ‘president’ no “aterre i abaixe a la realitat” no prendrà les mesures perquè l’autonomia valenciana “isca de la més greu crisi econòmica, política social i moral de la seua història”.

“Clar que el pressupost va a servirà per recuperar el creixement al País Valencià”, ha respost Fabra, qui ha indicat que mentre el 2012 “hi havia una recessió de l’1,6 per cent”, el 2014 aquesta autonomia ha crescut un 1,3 per cent, i l’any vinent ho farà un 2,1 per cent com a mínim, ja que “alguns analistes” situen el creixement al 2,4 per cent.

Així mateix, ha indicat que tant el seu Govern com el de Mariano Rajoy “estan creant ocupació”, mentre que els socialistes “l’única cosa que van fer va ser crear aturats”.

Per la seua banda, el diputat socialista ha denunciat que els comptes del Consell per al pròxim exercici “són la prova més evident de la seua incapacitat per aconseguir que el Govern de l’Estat espanyol concedisca al País Valencià els recursos que li corresponen” i, en aquesta línia, ha recordat que el passat 1 de gener havia d’haver entrat en vigor el nou model de finançament.

No obstant açò, “Rajoy, incomplint el seu compromís amb els valencians, ha decidit prorrogar-ho ‘sine die’, la qual cosa ha provocat al País Valencià un forat de 2.100 milions d’euros entre el pressupost d’enguany i el de l’any que ve”, ha subratllat Torres, qui ha criticat que Fabra, “en comptes de demandar-ho als tribunals, com han fet altres, el que fa és confeccionar un pressupost virtual, amanyat i basat en falses previsions d’ingressos”.

Així, ha indicat que es calculen 390 milions per venda de patrimoni, 201 milions per la “suposada compensació que ens farà el Govern per l’impost sobre dipòsits bancaris” i 1.057 milions del Fons de Competitivitat.

‘Recuperar els diners de la corrupció’

No obstant açò, ha destacat, “res s’ha previst de les quantitats que es podrien ingressar si vosté actuara com deu i recuperara els diners que s’han emportat els diferents agents dels casos de corrupció: Cooperació, Emarsa, Nóos, visita del Papa, contractes menors de la Gürtel o Fira València”.

Torres ha qualificat de “total i absolut desastre” el balanç dels quasi quatre anys de Fabra al capdavant de la Generalitat, ja que “hi ha 121.500 ocupats menys que quan va arribar”. També ha criticat que el País Valencià és qui té una major taxa d’exclusió, amb el 32 per cent, enfront el 25 per cent de la mitjana estatal.

Comparteix

Icona de pantalla completa