Diari La Veu del País Valencià
Als tribunals si Fabra aprova consultar els pares si volen classes en castellà o valencià

RedactaVeu / ACN / València

STEPV ha assenyalat que la reunió de mesa tècnica sectorial d’aquest dijous per tractar l’ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme (que inclou aquesta consulta) ha treballat sobre un esborrany amb modificacions que no s’han negociat tècnicament. STEPV ha indicat que ha demanat la retirada del document i la constitució d’un grup de treball per arribar a un consens, una demanda que la conselleria d’Educació no ha acceptat.

“D’aquesta manera el govern valencià està intentant crear un nou conflicte entorn del valencià on fins ara hi havia consensos i acords, especialment en els centres educatius i entre les famílies”, han lamentat fonts de l’STEPV.

La Conselleria d’Educació preveu celebrar a principis d’aquest 2015 una consulta als pares sobre la llengua base que prefereixen per als programes d’ensenyament dels centres públics de Primària i Infantil, optant entre valencià i castellà. Aquesta consulta als pares es podrà fer de manera telemàtica i no serà vinculant, l’administració la inclourà com un paràmetre més de decisió.

Les avaluacions diagnòstiques, les unitats creades, els llocs escolars vacants en cada programa i la continuïtat dels programes conformen la resta de paràmetres de decisió. L’administració escollirà així el programa lingüístic del centre, i tindrà l’última paraula.

En la negociació del Decret de plurilingüisme s’ha incorporat una disposició addicional tercera que no estava en la negociació de febrer, en la qual s’obliga a tots els centres educatius de totes les etapes amb programes d’ensenyament en valencià a incorporar una assignatura en castellà.

STEPV considera aquesta nova mesura “un atac a l’ensenyament en valencià i torna a posar de manifest els entrebancs que el govern valencià està posant a la normalització del valencià en l’ensenyament”.

“Ni el decret de plurilingüisme ni aquesta ordre han estat consensuades amb la comunitat educativa, ni garanteixen el compliment de la llei pel que fa a garantir que l’alumnat tindrà les mateixes competències en les dues llengües oficials, a més d’una estrangera”, afegeix el sindicat.

STEPV recorda que l’ensenyament en valencià després de més de 30 anys d’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià, només representa el 30% de l’ensenyament, “pels entrebancs constants que ha posat el govern valencià per a autoritzar línies en valencià (només cal recordar les tres sentències guanyades per centres educatius fa dos anys per poder aplicar un programa en valencià)”.

A la reunió també han acudit representants d’Escola Valenciana que ha remarcat a través d’una nota de premsa que la consulta “és i ha estat sempre la sol·licitud d’admissió d’alumnat”.

“Les famílies han de tindre tot el dret a triar el programa lingüístic en què volen que estudien els seus fills i filles i això s’ha d’aconseguir durant el període de matriculació, no amb una pseudoconsulta dubtosa i gens transparent que s’han tret de la màniga per a intentar desviar l’atenció del que de veritat importa: la garantia per a tots els valencians i valencianes de poder triar ensenyament plurilingüe en valencià i de qualitat”, ha indicat el president d’Escola Valenciana Vicent Moreno.

L’entitat recorda que l’any 2012, un total de 35 entitats, institucions, sindicats i partits polítics van signar un document on mostraven el seu desacord en el punt de la consulta i la necessitat de negociar-la amb la comunitat educativa, una petició que la Conselleria va desatendre, segons la federació.

Escola Valenciana també ha manifestat que dóna suport a la sol·licitud d’impugnació interposada pels sindicats al projecte d’ordre de la consulta a famílies pel fet que el títol i el contingut de l’esborrany que es va tractar a la Mesa Tècnica d’Educació no es correspon al que s’ha presentat en la Mesa Tècnica d’aquest dijous.

“D’aquesta manera, si el Tribunal Superior de Justícia valencià sentencia a favor de la impugnació, el procés hauria de començar de nou i possiblement per a aquest curs no es podria fer la suposada ‘consulta telemàtica'”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa