Diari La Veu del País Valencià
Ignacio Blanco (EUPV): ‘No em presente per a perdre ni per a ser segon’
RedactaVeu / València

El portaveu d’EUPV i recentment triat candidat a la Presidència de la Generalitat, Ignacio Blanco, ha assenyalat que aquest partit “no serà crossa de ningú” i, en aquest sentit, ha destacat que, de cara a les eleccions autonòmiques de 2015, “Esquerra Unida no està condemnada a haver de donar suport a un president del Partit Socialista”.

Blanco, en una entrevista a Europa Press, ha dit que el seu partit sols estaria safisfet “sent la força més votada” en els comicis del 24 de maig. “Jo no em presente per a perdre ni per a ser segon, ni tercer, ni quart”, ha indicat, al temps que ha destacat que el programa d’EUPV “pot ajudar a solucionar els greus problemes que tenen els valencians”.

En cas de no ser els més votats, ha indicat que “el més important serà que el PP no puga seguir governant”. Sobre aquest tema, ha destacat que “sota cap circumstància, ni per acció ni per omissió”, facilitaria un govern del PP.

“Mai hem format part de la casta”

Ignacio Blanco ha assenyalat que EUPV ja té candidatures i programes, però no tanca la porta a un possible pacte preelectoral, però sempre tenint en compte “la coincidència programàtica i de la mobilització social”. En aquest sentit, ha reconegut que tenen “punts de coincidència” amb Podemos “respecte al discurs crític amb el bipartidisme, amb les polítiques de retallades i amb els privilegis d’una determinada casta de la qual nosaltres mai hem format part”.

“Si Podemos té voluntat de parlar d’acords, nosaltres també, però no paralitzarem la nostra acció perquè nosaltres ja estem treballant per a aconseguir que en les eleccions es produïsca un canvi al País Valencià”, ha subratllat.

“Pacte absolutament impossible” amb els socialistes pel seus “dos discursos”

Respecte al PSPV, ha dit que coincideixen “en la crítica al PP”, però, tanmateix, difereixen “en moltes de les polítiques que fa quan està en el Govern”. Al seu judici, al Partit Socialista “li falta credibilitat” perquè “fa un discurs en l’oposició i una altra pràctica en el Govern”. Per aquest motiu, entén que és “absolutament impossible” un pacte preelectoral amb el PSPV.

Pel que fa als acords postelectorals, Blanco ha dit que parlaran amb tots els partits amb representació parlamentària “que estiguen d’acord a desallotjar el PP i a fer polítiques que prioritzen els drets de la ciutadania”. Ha assegurat que qualsevol pacte el sotmetran a referèndum de la militància i ho duran a terme “amb màxima transparència”.

En qualsevol cas, el candidat d’EUPV ha avançat: “Per a fer retallades no entrarem en un govern”, i ha afegit que no “trairan” el seu programa per a aconseguir càrrecs. “Nosaltres no estem en política per a créixer, sinó per a transformar la societat”, ha ressaltat.

D’altra banda, preguntat per com evitar que ocórrega el mateix que en el primer Compromís en el qual va participar EUPV, ha assenyalat que va ser “una experiència fracassada de pacte preelectoral”, perquè “una part no es va creure el pacte de veres i ho va utilitzar d’una forma instrumental”.

“No podem enganyar la gent ni decebre-la”

Sobre aquest tema, creu que pot servir per a “traure conclusions” com que “els pactes no es poden fer des de les altures, han de treballar-se des de la base i han de ser transparents”. Blanco ha ressaltat que “qui accedisca a governar no ho tidrà fàcil”, i considera que “no podem enganyar la gent”, però tampoc “decebre-la amb conflictes personals o partidaris que no tinguen base política”.

Ignacio Blanco considera que en la campanya electoral han de ser “molt pedagògics” i “capaços de convéncer la gent que tenim propostes per a millorar les seues condicions de vida i de treball i per a combatre els principals problemes del País Valencià”, com són “l’atur, la precarietat laboral, la deterioració dels serveis públics, la retallada de drets i la corrupció”.

Per a lluitar contra la corrupció, advoca per mesures “reactives” i “proactives”. Respecte a les primeres, planteja l’engegada d’una “comissió de la veritat” sobre els 20 anys de gestió del PP “per a conéixer la pràctica d’assalt a les arques públiques” i de la qual es deriven les responsabilitats corresponents.

Respecte a les mesures “proactives”, entén que ha d’existir una “vertadera Llei de Transparència”. També considera que s’ha d’acabar la pràctica de subscriure contractes públics amb clàusules de confidencialitat i, de la mateixa manera, planteja que es puguen engegar comissions de recerca amb només un terç dels vots dels diputats.

Primeres mesures: Perdó en nom del PV a les Víctimes del metro i ‘crear ocupació de qualitat’

Ignacio Blanco ha assegurat que, si forma part del pròxim Govern autonòmic, la seua primera mesura serà rebre els familiars de les víctimes de l’accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006 -que va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47- “per a demanar-los perdó en nom de la Generalitat” pel “maltractament rebut per part de Camps que tampoc ha sigut esmenat per Fabra”. Així mateix, proposa la reobertura de la comissió de recerca en les Corts.

També creu “fonamental” engegar polítiques “per a generar ocupació de qualitat i enfortir els serveis públics”, així com tornar a posar en funcionament Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). “Si hi ha voluntat política”, es podria reobrir en 2015”, ha indicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa