Diari La Veu del País Valencià
Benimaclet conta la seua pròpia història
Alba Sanchís. Diagonal / València

En 1882, Benimaclet va deixar de ser poble per a convertir-se en pedania de València. El desenvolupament econòmic i urbà va fer que posteriorment perdera el seu alcalde pedani, que va complir funcions fins a 1970, i passara a ser el districte 14 de la ciutat de València. No obstant açò, les arrels del poble de llauradors que va ser segueixen sent visibles a dia de hui en els seus carrers, especialment els més cèntrics. La major part mantenen el seu esquelet rural amb cases de planta baixa i sostres de teules, així com alqueries i trossos d’horta.

A partir d’aquest moment, l’associació va conformar un reduït grup de treball que va començar a recopilar informació, imatges i fotos antigues, sobre la base d’una llista oberta de llocs que, segons expliquen els més majors, van ser emblemàtics en el passat. En alguns casos, afortunadament, aquestes localitzacions són senyals d’identitat vigents de Benimaclet. En tots ells, l’associació ha tractat de col·locar unes plaques commemoratives, però que també fan una funció informativa.

Després d’un any de treball, el projecte ha pogut materialitzar-se. Hui dia, en caminar pels carrers de Benimaclet es poden veure les plaques amb el nom i la foto antiga de cada lloc assenyalat. Tota la informació queda recollida en la pàgina web. A més, les plaques tenen l’al·licient de portar un codi QR a través del qual podem associar directament amb la pàgina web.

Les dades recopilades s’han obtingut en la seua majoria a través d’entrevistes informals al veïnat del barri. Els testimonis han permés aconseguir una recuperació de la memòria oral per a reconstruir l’imaginari col·lectiu. Les vivències personals, quotidianes i subjectives dels veïns passen a ser el cos d’aquesta iniciativa, cosa que constitueix una forma de crear llaços entre la joventut, que manifesta un interés palés en aquest districte, i les persones majors, de les quals emergeix la major part de la informació.

El projecte va poder presentar-se a premsa i polítics al maig de 2014 per a, al juny d’enguany, realitzar una presentació en el Casino Instructiu Musical de Benimaclet. Un acte obert a tot el veïnat, amics i simpatitzants del barri.

En aquesta primera edició s’ha aconseguit editar i publicar la informació d’un total de cinquanta plaques, la major part de les quals han sigut col·locades en els seus respectius llocs. No obstant açò, huit d’elles encara esperen l’autorització de l’Administració Pública per a la seua col·locació, després de diversos mesos.

Benimaclet Imaginacció. I Concurs audiovisual. Estirant del fil
>

Ara s’inicia una nova etapa en la qual es pretén aconseguir una major participació veïnal. Amb eixa intenció, els integrants del mateix iniciaran una trobada amb els veïns més majors de Benimaclet per a crear un grup de discussió informal on tractar d’acordar una nova llista de llocs emblemàtics.

D’altra banda, també es planteja la possibilitat d’una col·laboració d’estudiants universitaris. L’objectiu: realitzar un treball d’integració de majors i joves al mateix temps que es revitalitza l’interés barrial dins dels focus d’estudis acadèmics. Finalment existeixen converses en marxa amb diferents centres educatius per a utilitzar el projecte Benimaclet Conta i crear excursions pel barri on es duran a terme les diferents rutes que disposa la web amb finalitats lúdic-educatives.

Aquesta informació ha sigut publicada en Diagonal. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa