Diari La Veu del País Valencià
Presó i 360.000€ de multa a Greenpeace per fer una pintada a la Nuclear de Cofrents
ACN / RedactaVeu / València

El director de l’organització Greenpeace a l’Estat espanyol, Mario Rodríguez, ha lamentat que “isca més car defensar el medi ambient que destruir-lo”. Rodríguez ha comparegut en roda de premsa per explicar la posició dels ecologistes davant el judici contra 16 activistes i un fotoperiodista independent per una protesta a la central nuclear de Cofrents (Vall d’Aiora) el febrer de 2011.

Els acusats s’exposen a 2 anys i 8 mesos de presó. A més, l’organització podria haver d’afrontar un pagament de 357.371 euros en concepte de multes i indemnitzacions com a presumpte responsable civil subsidiari. El judici comença a València el pròxim 4 de desembre.

Els activistes encausats van entrar al recinte i van pintar ‘Perill nucelar’ sobre una de les torres de refrigeració de la central amb l’objecte d’exposar la falta de seguretat de la planta. Greenpeace remarca que el fotoperiodista independent “va cobrir la protesta en l’exercici de la seua professió”.

El ministeri fiscal, Iberdrola com a empresa propietària de la central nuclear i els guàrdies jurats del recinte presents el 15 febrer de 2011 acusen de desordres públics, danys i lesions els activistes i el fotògraf. Greenpeace ha remarcat que sobre aquella protesta el Consell de Seguretat Nuclear va afirmar que “en cap moment els membres del grup ecologista han accedit a zones vitals de la instal•lació ni s’ha posat en perill la seguretat de la planta”.

Dos anys de presó i 360.000€ de multa per una pintada?

La desproporcionada actuació contra Greenpeace a l’acció pacífica de Canàries posa de manifest que cada vegada ix més car defensar el medi ambient. ¿És just i proporcionat que per pintar ‘perill nuclear’ en una torre de refrigeració a Cofrentes, 16 activistes i un fotoperiodista independent s’exposen a penes de presó i es demane a Greenpeace 360.000 euros? No pot ser més car defensar el medi ambient que destruir-lo”, ha lamentat Rodríguez.

Un activista de Greenpeace, mostra una pancarta reivindicativa pel tancament de la Central Nuclear de Cofrents.
L’organització ha afegit a través d’una nota de premsa que porta 30 anys d’activisme pacífic a l’Estat espanyol i que s’empara en l’article 45 de la Constitució, que estableix el dret i el deure de defensar el medi ambient. Els ecologistes afegeixen que per contra “la central nuclear de Cofrents compleix també tres dècades de funcionament amb una llarga sèrie de fallades i problemes de seguretat sense resoldre”.

L’entitat ecologista remarca que la inseguretat d’aquesta planta és “cada vegada més gran, ja que cada vegada està més envellida. El mateix Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va posar de manifest la manca de cultura de seguretat de la central el passat mes d’octubre, quan va advertir Iberdrola, empresa propietària, pel tracte que va donar als inspectors de l’organisme regulador durant la seua recent visita per revisar la seguretat física de la instal•lació”.

Imatge de la pintada a una de les torres de la CN de Cofrents.
La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa