Diari La Veu del País Valencià
Europa planteja una nova gestió forestal de la muntanya mediterrània
EFE /Énguera

El document, que s’ha elaborat amb fons europeus, planteja mantenir els arbres de certa altura i eliminar les branques més febles així com els troncs més torts i vells, que es destinaran a crear energia per a calderes de biomassa.

El projecte Life +bBoenergy and Fire Prevention ha sigut coordinat per l’Ajuntament d’Énguera i hi participa també el de Moixent.

En l’estudi s’indica que el tradicional sistema de tallades de millora que s’empra en muntanya mediterrània, concretament al País Valencià, pel qual s’autoritza la tala d’un percentatge de pins majors de 22 centímetres de diàmetre, és ineficaç i no assegura la millora genètica de les espècies mediterrànies.

L’estudi ha analitzat més de 300 exemplars de pi carrasca i pi redó, i conclou que amb la gestió actual es perjudiquen els exemplars amb més creixement i queden a la muntanya aquells de pitjor qualitat. Tot açò repercuteix en una selecció genètica en negatiu, en ser els que deixen llavors per a les futures generacions.

La indústria fustera sempre ha optat per un tall més selectiu. Però ara, si la destinació és la creació de biomassa, la neteja de la muntanya serà més eficaç perquè és suficient amb els troncs més torts, més vells o amb creixements molt xicotets.

Bosquet de Moixent

Així, romandran en els boscos valencians aquells més joves i vigorosos, malgrat aconseguir el diàmetre de tala. Seran el futur de la muntanya per la seua bellesa, pel seu creixement, pel seu grau de refugi per a la fauna o pels serveis ambientals que encara està aportant.

L’alcalde d’Énguera, Santiago Arévalo, ha qualificat els primers resultats de l’estudi de “molt positius, ja que permet que l’aprofitament sostenible de la nostra biomassa siga compatible amb la preservació de les nostres muntanyes, l’augment de la seua qualitat genètica i la prevenció d’incendis”.

També, el president de l’Associació de Propietaris Forestals CV (AFOCAV), Manuel García, ha destacat, “ens ajudarà a gestionar les nostres finques perquè el legítim dret que tenim a percebre unes rendes econòmiques ajude a l’evolució en positiu de les condicions ambientals de les nostres propietats”.

El projecte Life +Bioenergy and Fire Prevention compta amb un pressupost d’1.024.000 euros i està finançat pel programa Life+, únic instrument del finançament específic de la Unió Europea per al medi ambient.

Comparteix

Icona de pantalla completa