Diari La Veu del País Valencià
Ofereixen portar a la Lluna records personals per a finançar una missió
RedactaVeu / Europa Press / Madrid

Un consorci del Regne Unit s’ha embarcat en un projecte per a recaptar fons, a través del micromecenatge, per a una missió robòtica en la Lluna. A canvi, ofereix als ‘donants’ l’oportunitat de portar els seus records i fins i tot una mostra del seu cabell, al satèl·lit de la Terra.

Segons informa ‘Nature’, el projecte s’ha batejat com a ‘Lunar Mission One’ i compta amb el suport d’una àmplia gamma de socis, que inclouen el Consell d’Instal·lacions Tecnològiques, amb seu prop d’Oxford; el University College de Londres; o l’Open University en Milton Keynes. A més, l’anunci de la missió arriba amb el suport de desenes de científics del Regne Unit -incloent al reconegut Brian Coix, de la Universitat de Manchester- i de dos exministres de Ciència del país, Ian Taylor i David Willetts.

L’objectiu de ‘Piga Mission One’ és posar un mòdul d’aterratge en el pol sud de la Lluna en la pròxima dècada. La sonda robòtica pretén perforar a entre 20 i 100 metres de profunditat en la superfície lunar, a la recerca d’idees sobre els orígens de la Terra i la Lluna, i aplanant el camí per a l’establiment d’una base lunar permanent. I per a aconseguir més fons, els responsables d’aquest projecte ofereixen als seus donants convertir la sonda espacial en una càpsula del temps en la qual, aquells clients que col·laboren amb diners, puguen enviar el que desitgen a l’espai. I sembla que ha tingut bon acolliment perquè en les primeres 12 hores des que es van començar a sol·licitar les contribucions, havien recaptat més de 100.000 euros. L’objectiu és aconseguir-ne 800.000 (1 milió de dòlars).

Regne Unit s’uneix a Xina i Japó que també planegen en projectes d’exploració lunar per als pròxims anys, mentre que la NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA) han deixat de costat aquests plans.

Detractors de la missió

Però com en tota nova missió, en aquest cas també hi ha veus discordants. En la seua majoria són experts que no veuen com “alguna cosa real” el que s’arribe a aconseguir els diners, com així ha apuntat a ‘Nature’ Jonathan McDowell, astrònom del Centre Harvard-Smithsonià d’Astrofísica a Cambridge. Per la seua banda, Chris Lintott, de la Universitat d’Oxford, ha apuntat que “no veu un pla realista en aquest projecte”.

No obstant açò, el principal responsable d’aquesta iniciativa, David Iron, ha indicat que “els estudis de mercat diuen que es pot aconseguir”. Segons ha explicat, si cadascun de l’1 per cent de les persones que poden permetre’s el luxe d’invertir en el món posa uns pocs centenars de dòlars, es podria recaptar ja molts diners. A més, recorda que es tracta d’un projecte a llarg termini i que es durà a terme segon impuls important de recaptació de fons en 2019.

La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa