Diari La Veu del País Valencià
Collidors de taronja; els esclaus del segle XXI amb jornals de 12€ diaris
RedactaVeu / València

La diputada d’Esquerra Republicana en el congrés dels Diputats, Teresa Jordà, ha exigit al Congrés condicions “justes” per als treballadors de la taronja al País Valencià.

Jordà ha denunciat “jornades de sol a sol a raó de 12 euros diaris i amb total dependència del contractador que obliga els treballadors a pagar el manteniment, el transport i fins i tot les tisores per podar. Dit d’una altra manera: esclaus del segle XXI”.

La diputada Teresa Jordà (ERC), durant una intervenció al Congrés.
La diputada Jha afegit que durant molts i molts anys al País Valencià, el camp ha permès viure “una vida digna” als seus treballadors a més de convertir-se, aquest col•lectiu, “en un tret identitari de la cultura valenciana”.
Tanmateix, ara, la caiguda de preus en els productes, “només permet – segons Jordà- salaris de misèria”, per la qual cosa, assenyala, “ ens trobem amb un problema sistèmic” ja que “amb els preus tant barats que pretenem accedir als productes suposen estendre la misèria per als llauradors, en el context d’un neoliberalisme que pretén destruir el sector primari”.

La diputada republicana ha destacat que “vostès com a ferms defensors del neoliberalisme, pretenen o bé explotar els llauradors o senzillament aniquilar-los”.

A més, ha subratllat que en tot aquest marc d’explotació laboral, juguen un paper cabdal les ETT, “que han contribuït a la precarització més important del mercat en els darrers anys”. En aquest sentit ha afegit que la majoria d’empreses de treball temporal no compleixen amb la normativa laboral, ni en la cotització de la Seguretat Social, ni en la garantia dels drets dels treballadors, “però tampoc pel que fa al pagament dels salaris segons el conveni”. A més, segons Jordà, “tot i no ser empreses agràries se’ls permet contractar en el sistema especial agrari i per això exigim la supressió del que entenem és un privilegi”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa