Diari La Veu del País Valencià
EUPV i Compromís denunciaran les irregularitats de les bombetes LED de Rus
RedactaVeu / València

EUPV i Compromís han anunciat la interposició de denúncies i demanat la compareixença del president de la Diputació de València, Alfonso Rus, després de conéixer pels mitjans de comunicació les suposades irregularitats en el procés de substitució de bombetes tradicionals de l’enllumenat públic dels municipis de les comarques de la demarcació de València per bombetes LED, un procés que hauria suposat l’ingrés de 30 milions d’euros des de la central de compres de l’organisme supramunicipal i que haurien anat a parar a mans d’Inelcom, el propietari de la qual és amic personal de Rus.

Així, el diputat de Compromís Emili Altur ha anunciat que la seua formació demanarà que es depuren responsabilitats si es demostra que s’han produït irregularitats, al temps que demana la compareixença d’Alfonso Rus perquè explique aquest contracte de la Diputació amb l’empresa Inelcom per a la substitució general de bombetes tradicionals per bombetes LED en els ajuntaments per un import de 30 milions d’euros. Per la seua banda, la també diputada provincial Rosa Pérez Garijo (EUPV) ha avançat que el seu grup estudia presentar una denúncia davant la Fiscalia i recorda que ja fa dos anys que va demanar la paralització del contracte de les bombetes LED.

Pérez Garijo, ha recordat que la seua formació sempre ha sospitat “de la forma i el fons” del pla dissenyat per l’equip de govern del PP. “Les notícies publicades hui ratifiquen encara més la nostra postura i la petició de paralització del procediment que vam demanar al novembre del 2012, per les importants deficiències tècniques que trobàvem i que ningú mai ens ha desmentit amb un informe”. Pérez Garijo ha anunciat que està estudiant denunciar els fets davant la Fiscalia.

A més, ha destacat que Esquerra Unida ha estat “l’únic grup” en la Diputació de València que ha plantejat sempre una “oposició clara” a un procés de substitució general de bombetes tradicionals per bombetes LED que, “sobre la base de múltiples informes tècnics, només era aplicable en molt pocs casos”. “El pla –ha subratllat- obliga els municipis a manipular la major part de les seues lluminàries, fet que pot suposar l’anul•lació del marcat CE de totes i cadascuna d’elles, que quedarien, com a mínim, en una possible situació d’al•legalitat, per no dir il•legalitat”…

Rosa Pérez Garijo (EUPV).

Esquerra Unida va demanar en el seu moment la paralització del procés, però “va ser Rus qui es va mostrar clarament disposat a portar-ho avant a qualsevol preu”, ha apuntat Garijo, qui recorda que “que va ser el mateix Rus qui ja abans de tot el procés, va anunciar

que anava a encarregar a una empresa de Xàtiva la fabricació d’aquestes bombetes, i que el volum econòmic feia inviable un procediment directe per això. “D’ací, possiblement –ha apuntat la diputada provincial d’EUPV – ve el recurs a la central de compres, on es recullen finalment cinc empreses subministradores i és cada municipi el que escull entre elles”.

A més, Pérez Garijo recorda que “tot sembla indicar que gran part de la contractació d’aquests 30 milions d’euros des de la central de compres ha anat cap a INELCOM que, recordem, és la que menys garantia ofereix de totes, sense ser tampoc l’oferta més econòmica en la majoria dels lots oferits”. “Això sí -ha continuat Pérez Garijo- sí que sembla ser la que té un millor’ equip de comercials’ vinculats al PP, com és el cas d’Aurelio Hernández que també va eixir en premsa fa uns mesos, reconeixent com havia actuat diverses vegades mentre era càrrec públic per accelerar” comandes a Inelcom de diversos ajuntaments” subratlla. Garijo ha anunciat que exigirà tota la informació que ha reclamat, “i esperem que Rus ens la lliure i estudiarem la presentació d’una denúncia davant Fiscalia”.

Emili Altur (Compromís).
Compromís demanarà que es depuren responsabilitats

Per la seua banda, el Portaveu de la Coalició Compromís a la Diputació de València, Emili Altur, ha anunciat que “si es demostra que han hagut irregularitats en el programa de LEDS de la Diputació, exigirem que es depuren responsabilitats”, al temps que ha asssegurat que la seua formació “demanarà explicacions” al president de la corporació provincial, Alfonso Rus, sobre el contracte amb l’empresa Inelcom.

Segons Altur, aquest programa -que fou aprovat per la Diputació- “s’enmarca dins d’una política d’estalvi energètic per als Ajuntaments amb els beneficis mediambientals i econòmics que això representa per als municipis”, per la qual cosa “si es demostrara que en la seua execució s’hagueren produït irregularitats, tant pel que fa a les empreses concesionàries com a la Diputació de València i la seua Central de Compres, no dubtarem en demanar que es depuren responsabilitats”.

Aprofita Emili Altur per a demanar que no siguen els grups polítics amb representació en la Diputació sabedors per la premsa d’aquests fets, com en altres casos recents, com per exemple l’Hospital General o la programació televisiva que impulsa la Diputació, i demana que el President faça una compareixença pública, el més urgent possible, per tal d’aclarir els fets.

Comparteix

Icona de pantalla completa