Diari La Veu del País Valencià
Lambda denuncia la retallada dràstica de recursos davant la Sida
RedactaVeu / València

Lambda-Col•lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals celebra un any més el Dia Mundial contra el VIH/Sida junt a la resta d’associacions que formen part de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB).

El VIH segueix sent la major amenaça per a la salut del col•lectiu LGTB, ja que l’afecta de manera desproporcionada, especialment als homes que tenen sexe amb homes (HSH), les dones transsexuals treballadores sexuals i els homes treballadors del sexe.

Així, segons recents dades epidemiològiques, dels 2.907 nous diagnòstics de VIH notificats en 2010 a l’Estat espanyol, 1.339, és a dir el 46,1%, eren homes que mantenen relacions sexuals amb homes (HSH). A més, en els últims anys s’ha vist rebaixada la mitjana d’edat dels homes infectats. Per açò, el col•lectiu de HSH ha de ser prioritari per als programes de prevenció.

‘Gran’ desconeixement de la malaltia

Després de més de 30 anys des de l’aparició dels primers casos de sida als Estats Units i malgrat la multitud de campanyes estatals i internacional sobre prevenció, segueix havent un gran desconeixement de la malaltia i la seua transmissió, el que es tradueix en noves infeccions i estigma i discriminació cap a les persones positives.

És per això que enguany s’ha escollit el lema ‘Transmet informació, transmet vida’ per a la concentració que tindrà lloc aquest dissabte 29 de novembre a les 12 hores en la plaça de la Mare de Déu de València i que ha sigut organitzada per CALCSICOVA, plataforma de la qual forma part Lambda. En aquest espai es comptarà a més amb taules informatives on la gent podrà acostar-se a la realitat de les persones que conviuen amb el VIH, conèixer el treball de les associacions que treballen per la prevenció i resoldre els seus dubtes sobre el VIH/Sida i altres infeccions de transmissió sexual.

Dilluns, Dia Mundial contra la Sida

Lambda aprofita, a més, la data de l’1 de desembre per a denunciar l’escassa o nul•la implicació del govern estatal i autonòmic amb les ONGs i la reducció d’ajudes i subvencions per a lluitar contra la infecció per VIH, minvant considerablement la capacitat de resposta i els recursos que les organitzacions poden donar.

Demanden també la necessitat que les associacions de lluita contra el VIH/Sida siguen tingudes en compte per les diferents administracions en el procés de desenvolupament de polítiques sanitàries relacionades amb aquesta infecció i les seues conseqüències. És destacable que les retallades en les ajudes que rebia Lambda per a realitzar campanyes de prevenció i la prova ràpida del VIH, han obligat l’associació a finançar el programa amb recursos propis i amb treballadors voluntaris, cobrint així la tasca que haurien de desenvolupar les administracions.

“No hi ha crisi que justifique les retallades en salut. És imprescindible augmentar els recursos econòmics empleats en la recerca d’una vacuna efectiva i a garantir l’accés universal a la prevenció, tractament, atenció i suport en relació amb el VIH i a la sida, però també cal treballar en la conscienciació i en l’educació perquè els prejudicis poden ser més perjudicials que el mateix virus”, ha destacat Toni Alba, Coordinador del Grup Stop-Sida de Lambda.

Així mateix, ha remarcat que “les Administracions han de ser conscients que ha de fer-se un esforç conjunt i continuat sobretot en aquells col•lectius com els HSH i els treballadors del sexe, ja que les dades dels nous diagnòstics revelen la seua gran vulnerabilitat davant el VIH/sida”.

“Des de Lambda treballem per aconseguir un compromís de tota la societat valenciana amb la defensa de la nostra salut i dels nostres drets, perquè el que ens fa més vulnerables enfront del VIH té a veure amb la discriminació, amb la xenofòbia, amb el masclisme, amb l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia”, ha apuntat Mar Ortega, coordinadora general de Lambda.

Comparteix

Icona de pantalla completa