Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV no signa el conveni de collidors
RedactaVeu / València

La Federació Agroalimentària de CCOO (FEAGRA PV) no va subscriure ahir el preacord de conveni de recol•lecció de cítrics, i lamenta que s’haja “desaprofitat” una oportunitat per a “dignificar el treball en el camp”, al temps que denuncia que la patronal “no vol acabar amb la precarietat laboral” en el sector citrícola”.

Els motius d’aquesta negativa a signar l’acord són perquè segueix precaritzant les condicions de treball dels recol•lectors i no inclou tres qüestions irrenunciables per al sindicat. Perquè no garanteix el salari per a qui vaja a preu fet i no puga complir amb els quilos recol•lectats, per qüestions alienes a la seua voluntat. Segon, perquè no incorpora la ultractividad de l’acord mentre s’estiga negociant un de nou. I tercer, perquè no obliga les empreses del sector a garantir un volum determinat de contractació directa del 80%.

Aquesta última condició, segons FEAGRA, impediria l’abús ja que només permetria la contractació a través de les ETT quan hagueren causes que ho justificaren.

CCOO lamenta que la concepció patronal de competitivitat es limite a “precaritzar més, si cap”, les relacions laborals en el camp, “abaratir salaris, abusar de les contractacions temporals i comprar barat als agricultors”.

El seu secretari general, Josep Miquel Tomás denuncia que “mentre les distribuïdores imposen les seues normes i els seus preus, la patronal intenta imposar una rebaixa salarial del 30% perquè considera excessives les retribucions, a les quals acusa d’estar enfonsant el sector”.

La “tirania” de les grans distribuïdores

La signatura d’aquest conveni entre UGT i la patronal del Comité de Gestió de Cítrics, ja que ni CCOO ni la representació de les cooperatives ho han subscrit, sacrifica “una oportunitat perduda per a salvar un sector que va en caiguda lliure demanant a crits dignitat”, segons CCOO PV.

Des de la Federació Agroalimentària de CCOO PV consideren un “abús” i un “greu error estratègic” que la patronal no reconega que el problema del sector no aestà en els salaris, ni en el preu en origen dels cítrics, “sinó en la tirania de les grans distribuïdores, que venen a preus de cost”.

El sindicat critica l’acord subscrit únicament per la CGC i UGT que “condemna el sector a una congelació salarial fins al 2016”, i posteriors augments del 0,5% per a les campanyes 2016-2017, i 2017-2018.

Per a CCOO aquest preacord de conveni és una prolongació a la baixa del que ja existia “i que tampoc subscrivim en el seu moment”, però que ve a sumar més precarietat, ja que afig mes congelacions salarials, i uns augments ínfims per als propers dos i tres anys.

Segons denuncia l’organització sindical, el nou marc laboral “no millora ni una sola de les condicions de treball de milers de collidors, farts de veure com se’ls segueix explotant, incomplint condicions pactades, cotitzacions a la seguretat social, desplaçaments, etc”.

Als incompliments se sumen imposicions patronals, “com descomptar de forma arbitrària allò que els sembla mal recol•lectat sense cap tipus de control”. Sobre aquest tema, en la taula d’ahir les cooperatives pretenien arribar més lluny. Es mantenien en una rebaixa salarial del 15% per al jornal, i de l’11% per al destall, proposant que es descomptara del salari el que ells entengueren no complia les condicions de qualitat.

La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa