Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig: ‘Les prioritats de pagament del Consell no són les necessitats dels valencians’
RedactaVeu / Madrid

Ximo Puig ha assegurat hui que la Generalitat “tarda a pagar però, en canvi, ordena ‘molt bé’ a qui paga abans” perquè, segons ha denunciat, les prioritats del Consell del PP valencià no són “la urgència i les necessitats dels valencians”.

De fet, ha recordat que “per a endollar-se a la morfina financera del pagament a proveïdors, la Generalitat va haver de traure factures dels calaixos” i els primers pagaments “van ser a l’aeroport sense avions que va cobrar 32 milions, diferents clubs de futbol que van rebre 1,3 milions d’euros, una empresa de la trama Gürtel que va cobrar 512.200 i l’entrenador personal d’Aznar que va cobrar 600.000 euros”, en canvi, “van passar a un segon pla els dependents o els afectats per les ajudes a l’habitatge que estan pendents de cobrar 250 milions d’euros”.

Per açò, ha preguntat a Beteta si li sembla “raonable que s’abonen i es paguen factures de la F1, de l’aeroport de Castelló sense avions o de l’entrenador d’Aznar abans que als dependents”. A més, ha advertit que és “necessari que el ministeri realitze controls per a verificar si els diners que es presten s’utilitzen d’acord a la normativa establida, perquè no sabem ni tan sols si existeix un informe de la intervenció de la Generalitat que comprove la veracitat d’aquestes factures”.

D’aquesta manera s’ha pronunciat Puig durant la pregunta que ha realitzat al secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, en la Comissió d’Hisenda del Congrés.

En aquest sentit, ha recordat que el País Valencia és “la segona autonomia que més tarda a pagar els proveïdors amb 74,42 dies i el més alarmant és que també és la que major deute arrossega després de rebre del Pla Proveïdors 7.500 milions i del FLA 10.000 milions més”.

Aquestes dades “demostren la inviabilitat de la Generalitat si no es modifica el sistema de finançament i si no es canvien la gestió i els gestors”. Al seu judici, la negativa de Montoro de modificar el sistema de finançament és “injusta, irresponsable i il·legal” i ha afegit que “obliga la Comunitat a endeutar-se sense límit, perquè a aquesta autonomia li deixen els diners que uns altres reben a través del sistema de finançament”.

El silenci i el boicot a la recerca generen dubtes sobre la complicitat del govern

D’altra banda, Puig també s’ha referit a la recerca que ha obert la Comissió Europea al País Valencià per la manipulació estadística que podria implicar una sanció de 2.000 milions d’euros. En aquest sentit, ha recordat que “la despesa no comptabilitzada oculta ha sigut una pràctica generalitzada en la Generalitat durant aquests últims 20 anys i en la Caixa B s’han acumulat centenars de factures sense pagar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa