Diari La Veu del País Valencià
Les erupcions volcàniques no sorgeixen de la profunditat de la Terra
RedactaVeu / EP / València / Madrid

Una nova recerca desafia la teoria convencional que els volcans es generen quan les plaques que conformen l’escorça del planeta es desplacen i alliberen calor. En lloc de procedir de les profunditats de l’interior del planeta, la responsabilitat està més prop de la superfície, entre uns 80 i 200 quilòmetres de profunditat, una capa per sobre del mantell de la Terra coneguda com l’astenosfera.

Aquest treball, que es publica en ‘Science’, va ser realitzat per Do L. Anderson, professor emèrit del Laboratori de Sismologia de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, Estats Units, i Scott King, professor de Geofísica de la Facultat de Ciències de la Universitat de Virgínia (Virginia Tech), a Estats Units.

“Durant quasi 40 anys, hi ha hagut un debat sobre la teoria que les cadenes d’illes volcàniques, com Hawaii, s’han format per la interacció entre les plaques en la superfície i columnes de material calent que s’eleven des del límit entre el nucli i el mantell, quasi 1.800 quilòmetres per sota la superfície de la Terra”, recorda King.

“El nostre treball mostra que una capa calenta sota les plaques pot explicar l’origen dels volcans sense recórrer a conductes profunds des de la meitat fins al centre de la Terra”, resumeix. Tradicionalment, s’ha considerat l’astenosfera com una estructura passiva que separa les plaques tectòniques mòbils del mantell. Com les plaques tectòniques es mouen diversos centímetres cada any, els límits entre les plaques engendren la majoria dels volcans i els terratrèmols del planeta.

“A mesura que la Terra es refreda, les plaques tectòniques s’enfonsen i desplacen el material més calent a més profunditat a l’interior de la Terra -explica King-. Aquest material s’eleva com dos corrents ascendents amples i passives que els sismòlegs han reconegut des de fa temps en les seues imatges de l’interior de la Terra”.

No obstant açò, el treball d’Anderson i King mostra que la regió feble calenta sota les plaques actua com una capa lubrificant, evitant que les plaques arrosseguen el material a mesura que avancen. Els investigadors mostren que aquesta capa lubrificant és també la part més calenta del mantell, per la qual cosa no hi ha necessitat d’elevar calor per a explicar els volcans enmig de les plaques. “La tectònica de plaques i els volcans a meitat de placa són els resultats naturals dels processos en les plaques i la capa sota ells”, sentència King.

Comparteix

Icona de pantalla completa