Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana i STEPV portaran al TSJ la consulta del plurilingüisme

RedactaVeu / Racó Català / València

El DOCV d’aquest dijous ha publicat l’ordre sobre plurilingüisme que regula la consulta als pares i mares per a decidir sobre el programa plurilingüe que han d’aplicar en cada centre educatiu. Aquesta nova normativa suposa un pas més en l’arquitectura legal (LOMCE, Decret de plurilingüisme, arranjament escolar) per a marginar el valencià a l’ensenyament.

La consulta “pot reobrir un conflicte lingüístic entre les famílies, i entre aquestes i el centre educatiu, del tot innecessari. Ja es realitza una consulta en el període d’admissió”, segons considera l’STEPV, que ha recordat que la consulta no compta, de moment, amb un suport legal.

La Conselleria ja va assegurar que s’havia de publicar una resolució en la qual es regulava el procediment de la consulta, que serà telemàtica. A hores d’ara, aquesta resolució no s’ha publicat, però els centres ja estan rebent materials de propaganda en què s’assenyala que la consulta serà el 19 de desembre. El material porta estampat el lema ‘Tu decideixes l’educació dels teus fills’ i anima a votar de forma telemàtica per decidir si els pares prefereixen una educació amb “castellà i anglès” o “valencià i anglès”. Una consulta per internet “no té cap garantia de transparència ni és gens fiable perquè només la Conselleria controlarà els resultats” han dit des de l’STEPV, i han considerat que “aquesta consulta ja naix morta i invalida qualsevol decisió posterior perquè és innecessària i perquè no té cap mecanisme de control ni dels centres ni de les famílies”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Escola Valenciana, que ha titllat la consulta de la consellera Català de “despropòsit total” i ja ha advertit que l’Oficina de Drets Lingüístics de l’entitat “denunciarà l’ordre al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià i en demanarà la suspensió cautelar”. Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana ja ha avançat que l’entitat promourà “l’abstenció de les famílies” i ha dit que “l’única consulta vertadera és la matriculació en les línies de valencià”.

D’altra banda, STEPV presentarà un recurs contenciós contra l’ordre publicada ahir perquè considera il·legal la disposició addicional tercera que obliga als programes d’ensenyament en valencià o d’immersió lingüística (en els cursos no afectats encara pel decret de plurilingüisme, és a dir, en primària i secundària) a introduir obligatòriament una assignatura en castellà.

EUPV: Retirada inmediata de la consulta

La portaveu adjunta d’EUPV en Les Corts, Marga Sanz, ha exigit a la consellera Mª José Català que suspenga de manera immediata la consulta d’elecció de llengua via internet als pares dels escolars. “Aquest pretès referèndum sols busca introduir en els centres educatius l’enfrontament entorn a l’ensenyament en valencià”.

Sanz afirma que la forma de consultar la llengua ja està establerta per la pròpia conselleria, “i és la voluntat manifestada pels propis pares en el plec de matriculació dels seus fills, on trien l’idioma en què volen educar-los. Per tant aquesta consulta sols és un nou atac de la conselleria en el seu intent de carregar-se el valencià en l’escola”.

Comparteix

Icona de pantalla completa