Diari La Veu del País Valencià
2.000 persones fan bategar Castelló pel dret a viure en valencià
RedactaVeu / Castelló de la Plana.

2.000 persones van recórrer el centre de Castelló de manera festiva alhora que reivindicativa. La manifestació es va aturar a la casa Matutano -lloc on es van signar les Normes el 1932- on la Conlloga-Muixeranga de Castelló va fer quatre pilars, simbolitzant les quatre barres, i Pep Martí va cantar una albada en homenatge a la fita històrica i a la unitat de la llengua. La manifestació va finalitzar a la plaça de les Aules, on Suso Monforte i Pau Sancho, membres de l’AMPA del col·legi Herrero, van llegir el manifest.

Diverses institucions han participat donant el seu suport: Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià, Paco Molina, secretari feneral de CCOO PV, Mavi Oliver, membre de l’STEPV-Intersindical, un membre del PSPV, Ignasi García, membre de l’executiva local de Compromís, Víctor Tormo, diputat a les Corts per Esquerra Unida del País Valencià, Quim Arrufat, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, Rafael Fabregat, president de la secció local de Castelló d’ERPV i Alejandra Mañá, portaveu de Renaix!

Castelló de la Plana ha viscut tota una sèrie d’actes per commemorar els 82 anys de la signatura de les Normes de 1932, o Normes de Castelló. Uns actes que començaven al matí amb una excursió per la via verda de Benicàssim-Orpesa i el paratge de la Renegà, organitzada pel grup de muntanya Viarany.

A partir de les 11h del matí i a la cèntrica plaça de Santa Clara, més d’una quarantena d’entitats es van aplegar en una fira per a compartir experiències i lluites, mentre se succeïen tallers infantils i de cultura popular, amb la Conlloga, Botafocs i l’Esplai Pentecosta entre d’altres, contacontes a càrrec de Rosabel Canós i l’actuació del grup Trobadorets.

La fira va finalitzar amb un dinar de germanor i l’actuació de la rondalla Primer de Maig en què es van aplegar més de cent comensals, que prenien forces per a acudir a les 18h de la vesprada a la plaça de la Independència. Des de la Farola mateix va arrancat l’acte central de les jornades, una multitudinària manifestació amb un lema, ‘Volem viure en valencià’, tan simple com difícil de fer realitat amb una Generalitat que hi juga a la contra.

Hui a Castelló castells i muixarangues en la celebració de ‪#82anysNormes.

El dinar de germanor a Santa Clara aplega a més de 120 persones.

Comparteix

Icona de pantalla completa