Diari La Veu del País Valencià
La valenciana Pilar Mateo impulsa un projecte contra la malària a Ghana
EFE / València

Mateo ja ha començat a treballar sobre el terreny, a la localitat de Ahwian, a uns 50 quilòmetres de la capital Accra. L’objectiu és controlar i impedir la transmissió vectorial de la malària a nivell domicili aplicant, en un període de tres anys, la pintura Inesfly, que ja ha sigut efectiva en la lluita contra una altra malaltia endèmica com el Mal de Chagas al Chaco bolivià.

La iniciativa permetrà el desenvolupament global de la zona i dels nuclis familiars que l’habiten, amb la formació de cent dones que seran les encarregades d’aplicar el tractament d’Inesfly en 300 cases, a més d’ un procés de sanejament bàsic i higiene familiar. El poble on es troba Pilar Mateo té 300 vivendes on viuen uns 2.500 habitants que es dediquen a la pesca i a la venda del peix que fumen i dessequen en la mateixa localitat.

Ahwian no té carrers asfaltats ni xarxa de clavegueram, ni d’aigua potable, per la qual cosa el 82% de la població es proveeix d’una llacuna propera, i la resta de l’única aixeta existent. El 96% de les cases són de blocs de ciment i la resta de fang o palla.

Mateo ha comentat que el projecte incidirà en la prevenció del mosquit transmissor mitjançant l’aplicació de la tecnologia Inesfly, que té una persistència llarga en el temps, en l’educació en higiene a través de les dones formades per la Fundació i en el tractament clínic de les persones.

Ha comentat també que la pintura es fabricarà a Ghana, amb la qual cosa es crearan molts llocs de treball, mentre que les microcàpsules de la pintura eixiran de la nova planta que es construeix ara a València. En el pla pilot col·laboren també el Ministeri de Salut, autoritats locals de Ningo i la Universitat d’Accra.

>

Pilar Mateo

Comparteix

Icona de pantalla completa