Diari La Veu del País Valencià
El Tribunal Suprem acusa dues exdiputades del PP d’obstruir el seu judici
Europa Press / Madrid

La sentència donada a conéixer aquest divendres aplica per primera vegada la doctrina establida el passat 2 de desembre pel ple de la Sala Penal de l’alt tribunal perquè siga la interlocutòria d’obertura de judici oral la que determine la impossibilitat d’una renúncia de l’aforament amb efectes processals.

Amb aquest criteri ha sigut resolt ara el recurs plantejat per la Fiscalia Anticorrupció després de la renúncia als seus escons de les exconselleres i diputades autonòmiques Angélica Such i Milagrosa Martínez, processades en el cas Fitur.

En l’actualitat, els Tribunals Superiors de Justícia i el Tribunal Suprem s’ocupen de conéixer les causes contra les persones aforades, com a diputats, magistrats o membres del Govern. A partir d’ara, els aforats davant el mateix Suprem o els TSJ no tindran opció de renunciar al seu fur una vegada que s’haja dictat una interlocutòria d’obertura de judici oral contra ells, segons ha informat l’alt tribunal.

A més, el Tribunal afirma que l’aforament es troba en un confús marc normatiu i que, com el legislador fins ara “ha desatès les telefonades per a una regulació clara que sobre aquest tema li ha efectuat el Tribunal Constitucional”, ha oferit una solució a les vacil·lacions jurisprudencials fins que aquesta qüestió es resolga en clau legislativa.

En la peça 3 del cas Gürtel estan processades 13 persones: Milagrosa Martínez; la també exconsellera de Turisme Angélica Such; Rafael Betoret, excap de Gabinet de la Conselleria de Turisme; Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT); Jorge Guarro, cap del servei de Promoció de l’Agència i Ana Grau, coordinadora de fires de l’AVT; Juan Bover, cap de servei d’Infraestructures Turístiques de la Generalitat; Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’, Pablo Crespo, Cándido Herrero i Francisco Correa -considerats presumptes capitosts de la trama-; Isabel Jordán, exadministradora d’empreses de la trama, i Mónica Magariños, exempleada de les mateixes entitats.

Per a Milagrosa Martínez, la Fiscalia sol·licita una pena d’11 anys de presó i 34 d’inhabilitació per presumpta prevaricació, malversació de cabals públics i suborn, mentre que per a Such -qui va deixar la seua acta de diputada del PP fa aproximadament un mes- requereix altres nou anys d’inhabilitació per ocupació o càrrec públic. El PSPV exerceix d’acusació popular en el cas Gürtel.

Comparteix

Icona de pantalla completa