Diari La Veu del País Valencià
Els productors del torró de Xixona preveuen augmentar entre un 3 i un 5% les vendes
Xixona / ACN

Segons les previsions del Consell Regulador de la D.O, aquesta campanya es vendran uns 20 milions de barres de torró protegit i uns 40 milions de barres de torró d’obrador, entre altres, a tot l’Estat. Catalunya és un mercat molt important per als torrons Xixona i Alacant, segons reconeix Moncunill. Tot i que el Consell Regulador de la D.O. no disposa de dades concretes per territoris, el seu portaveu assenyala que els seus productes han tingut tradicionalment una bona acollida entre els catalans. Federico Moncunill apunta que, a diferència d’altres punts de l’Estat, a Catalunya hi ha tradició de comprar barres de torró més grans, d’uns 500 grams, el que es coneix com ‘barra catalana’, tallada de manera especial pels productors.

El Consell Regulador assenyala que, tot i la recuperació del consum, es mantenen alguns hàbits propis de la crisi. Així, segons ha explicat el secretari general, les vendes de marca blanca continuen sent superiors i han anat “guanyant posicions” en aquesta crisi econòmica.

“Calculem que el 60% del torró s’està fent amb marca blanca i el que desitjaríem és que un cop se supere la crisi la marca blanca recule una mica i torne al consumidor el desig d’una marca reconeguda, reputada i tradicional, que no importi tant el cèntim, sinó la il·lusió de comprar allò que a u li agrada”, ha indicat Federico Moncunill.

En relació amb les cistelles de Nadal, que acostumen a incloure tabletes de torró, Moncunill reconeix que, tot i que hi ha una “modesta recuperació”, aquesta tradició és ara “molt residual”. El portaveu dels productors ha explicat que “4 milions d’aturats i la reducció de costos en les empreses han fet desaparèixer molt aquesta pràctica”.

De Xixona (Alacantí) surt més del 50% de la producció total del torró a l’Estat espanyol, que és el primer productor mundial. El 85% de la seva producció es distribueix principalment al País Valencià, Catalunya, Madrid i a la resta de l’Estat espanyol. El 15 % restant s’exporta als Estats Units, França, Veneçuela, Cuba, Argentina, Mèxic, Portugal i Itàlia. El Consell Regulador del torró de Xixona i Alacant està format per 21 empreses entre les quals trobem algunes de les més importants de l’Estat. Torroners com El Lobo, Antiu Xixona, La Fama o 1880 formen part d’aquest Consell Regulador. El sector dóna feina a unes 1.800 persones de manera directa i genera uns 3.000 llocs de treball indirecte.

75 anys del Consell Regulador de la D.O Xixona i Alacant

Enguany, el Consell Regulador de la D.O Xixona i Alacant celebra el seu 75 aniversari. El secretari general, Federico Moncunill, ha remarcat que es tracta de la primera D.O. concedida a l’Estat per a un sector agroalimentari. Al llarg d’aquest temps, Moncunill ha valorat que els productors de torró han sabut “renovar-se i innovar” mantenint el capital familiar i local, arrelat al municipi de Xixona. “És un fet destacable, fins i tot s’està creixent comprant empreses o construint fàbriques, aquest és un sector dinàmic i que continua creixent”, ha dit. Moncunill ha afegit que al llarg d’aquesta crisi no hi ha hagut cap concurs de creditors ni cap dificultat econòmica “perquè estem molt sanejats i perquè els processos d’inversions al sector s’han fet al passat”.

La D.O. es mostra aliena a l’expedient obert a sis empreses

El secretari general del Consell Regulador de la D.O. Xixona-Alacant s’ha mostrat “aliè” a l’expedient sancionador obert el passat novembre a sis empreses del sector per la Comissió Nacional del Mercats i la Competència (CNMC) per haver fixat presumptament el preu del torró. A preguntes de l’ACN sobre aquesta qüestió, Moncunill ha dit que el Consell “no és part” ni ha rebut cap informació. “Estem a l’expectativa d’un expedient informatiu. Encara no s’ha decidit que hi hagi cap sanció ni cap conducta incorrecta”, ha manifestat. La CNMJ ha alertat sobre “indicis racionals” de conductes il·lícites a Delaviuda Alimentación, Almendra y Miel, Sanchís Mira, Turrones Picó, Enrique Garrigós Monerris i Turrones José Garrigós. Té un termini de 18 mesos per a pronunciar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa