Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria suprimeix 277 unitats d’infantil en només 4 anys
RedactaVeu / València

Un total de 277 unitats s’han suprimit en educació infantil si se sumen les del curs 2012/13, segons ha denunciat STEPV.

Així, des de l’aplicació de la nova normativa del Ministeri d’Educació, el saldo en els arranjaments escolars posteriors ha sigut negatiu en educació infantil (-56 unitats en 2013/14; -128 en 2014/15; i -4 per al curs que ve, 2015/16).

Tot i que per al curs que ve el saldo global d’unitats creades és positiu perquè en la resta d’etapes es creen, però sobretot s’habiliten, unitats, “que hi haja més unitats habilitades que creades significa que el sistema educatiu està en unes condicions precàries quant a unitats i professorat”, denuncia STEPV.

En aquest sentit explica: “És a dir, any rere any es destrueixen unitats de catàleg (permanents) i se substitueixen per unitats habilitades (temporals) per a un curs escolar. El mateix passa amb el professorat que ocupa aquests llocs de treball temporals, ja que aquestes places no es poden ocupar de manera definitiva per cap docent”.

Per què en primària es creen unitats i en infantil es destrueixen?

Per a respondre a aquesta pregunta, STEPV assegura que cal tindre en compte dos elements: la reducció de la natalitat i l’augment de les ràtios.

Així, apunta que si bé és cert que des de 2010 s’ha reduït la natalitat i està afectant l’etapa d’infantil, en primària la primera generació de la reducció de la natalitat (2010) s’incorporarà dins de dos cursos (2016/17) “i per això el saldo en aquesta etapa encara és positiu en l’arranjament escolar, tot i que es creen o habiliten menys unitats de les que caldria per l’augment de les ràtios”.

No obstant això, en infantil la baixada de la natalitat “no guarda proporció amb el brutal nombre d’unitats retallades com pretén fer creure la Conselleria d’Educació”, de manera que “l’augment de ràtios és el que ha disparat les supressions en aquesta etapa, com es va veure claríssimament en el curs 2012/13 després de publicar el nou arranjament en juliol”, com es pot comprovar en el quadre annex.

Una reivindicació fonamental

Per tant, segons STEPV, la lluita per la reducció de les ràtios “s’ha de mantindre com una reivindicació fonamental per a evitar aquesta sagnia de supressions en educació infantil, que s’arrossegarà els pròxims cursos a primària si es mantenen les ràtios tan altes”.

També s’ha de fer aquesta defensa “per a millorar l’atenció i la qualitat educativa i recuperar llocs de treball”. En eixe sentit, STEPV anuncia que continuarà insistint en aquesta reivindicació en les meses de negociació i en les plataformes unitàries.

D’altra banda, el Sindicat ja ha anunciat que continuarà treballant amb els centres afectats per les supressions per a defensar les seues al·legacions en la Conselleria d’Educació i recuperar el màxim possible d’unitats abans de la publicació de l’arranjament definitiu. També continuarà treballant amb els centres que porten patint retallades “injustes i injustificables des de fa temps com el Ciutat de Cremona d’Alaquàs” que té tancat l’accés d’alumnat de tres anys per l’arranjament, “o els centres d’Ontinyent i Castelló que han dut una lluita intensa i exemplar” en defensa de les línies en valencià, dels seus centres educatius i de l’escola pública i de qualitat.

Conclusió

Amb les dades a la mà, segons STEPV, es desmenteix l’argument de la Conselleria per justificar les retallades dels cursos anteriors. Si comparem les dades d’empadronament i de retallada d’unitats, és evident que no hi ha una proporcionalitat de les dos variables. “Per tant, l’explicació de les retallades d’unitats que patim des de 2013 i que van tindre el sostre el present curs 2014/15, és clarament l’augment de la ràtio de 25 a 30 alumnes en Educació Infantil”.

En el quadre adjunt, STEPV relaciona l’evolució de l’empadronament al País Valencià amb l’arranjament escolar des de 2010 fins ara on es demostra la desproporció entre la baixada de la natalitat i la supressió d’unitats en infantil.

DADES GENERALS D’EMPADRONAMENT AL PAÍS VALENCIÀ

Relació amb l’arranjament escolar

Any de

naixement (1)

Curs d’entrada en Infantil (2) Xiquets

de 0 anys

Diferència amb

l’any anterior

Unitats suprimides

en Ed. Infantil (3)

2010 2013/14 49.350 -3620 -89
2011 2014/15 48.358 -992 -187
2012 2015/16 45.891 -2467 -75 (4)

Font de les dades del padró: INE (Instituto Nacional de Estadística)

Font de les dades de l’arranjament: Conselleria d’Educació

Aclariments

1) Les dades del padró són les que s’utilitzen per elaborar l’arranjament escolar. No és exactament el mateix la natalitat que l’empadronament, ja que és possible que nasquen més criatures que les que finalment viuen al País Valencià, o a l’inrevés. Els naixements al País Valencià han baixat d’una manera més igualada que els empadronaments (2010: 51.684; 2011: 49.446; 2012: 47.574), encara que són més nombrosos els naixements que els empadronaments.

2) Les criatures nascudes en 2010 compleixen 3 anys (edat d’entrada en Educació Infantil) l’any 2013; les nascudes en 2011 entren a infantil en 2014; i les nascudes en 2012 entraran en Educació Infantil al curs 2015-16.

3) Una supressió en infantil pot donar-se en qualsevol dels 3 cursos que comprenen aquesta etapa impartits als centres públics d’educació infantil i primària. En una part important dels casos, aquesta supressió és “nova” i, per tant, afecta el curs de 3 anys. Les dades incloses al quadre són de les supressions i no del saldo final (que també té en compte habilitacions i creacions). L’explicació és senzilla: una baixada del nombre d’infants no suposa una creació o una habilitació i, per tant, ens centrem en les supressions “pures” que hi ha hagut.

4) Les dades de supressions d’enguany són de l’arranjament provisional.


Comparteix

Icona de pantalla completa