Diari La Veu del País Valencià
Les falles del futur seran de palla d’arròs i serradures i impreses en 3D
RedactaVeu / València

Aquests nous ‘ninots’, que ja són una realitat en el laboratori, podrien convertir-se en el nou estàndard de construcció de falles i obrin una nova via per a empreses i tallers artesans, informen els responsables d’aquesta recerca. “El nostre objectiu és múltiple: d’una banda aconseguir un material compost per combustible no tòxic, com a alternativa al poliestirè utilitzat actualment i, per un altre, desenvolupar un robot que permeta la impressió 3D emprant aquest material”, destaca Miguel Sánchez, investigador del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors (DISCA) de la Universitat Politècnica de València.

“Des dels nostres laboratoris, estem treballant a petita escala amb uns resultats inicials prometedors. Es tracta d’un primer pas cap a una nova forma de construir els monuments fallers”, afig. La nova matèria primera per a la construcció de ‘ninots’ ha sigut desenvolupada per un equip del departament de Química, coordinat per la professora Mercedes Álvaro.

“Empra una base orgànica combustible com les serradures o la palla d’arròs, al costat d’un monòmer i aglutinants formant una densa pasta. S’erosiona amb facilitat, la qual cosa permet millorar l’acabat -allisat- en el taller”, apunta el professor Rubén Tortosa, del Departament de Dibuix de la Facultat de Belles arts. Afig que destaca també per la seua lleugeresa i, respecte a la combustió, crema sense cap tipus de problema i sense produir vapors tòxics. Malgrat la seua lleugeresa i la seua emmotllabilitat inicial, aquest material s’endureix després de passar per un procés d’impressió per capes en tres dimensions gràcies al desenvolupament d’un sistema específic d’impressió per a materials viscosos.

El procés d’impressió és similar al que utilitzen les impressores en tres dimensions, que dipositen plàstic fos. “Les diferències són l’escala i que el nostre material s’endureix per l’acció de la calor, no mitjançant el fred, com ocorre amb el plàstic”, apunta Rubén Tortosa. Segons els investigadors, per als professionals del sector, el principal avantatge seria l’absència de desaprofitaments, ja que l’escultura de figures en poliestirè produeix una gran quantitat d’encenall, mentre que amb el nou material desapareix el material sobrant.

Així mateix, evitaria la combustió de grans quantitats de poliestirè, amb el consegüent benefici mediambiental. “Finalment, el procés d’impressió en tres dimensions produeix figures preparades per a l’escatat, acabat superficial i el pintat, amb la qual cosa s’evita gran part del procés de muntatge que molts tallers realitzen en compondre figures a força de llesques de poliestirè pegades entre si”, conclou Miguel Sánchez. L’equip de la UPV continua treballant en aquest projecte, de cara a perfeccionar el procés i escala d’impressió.

Comparteix

Icona de pantalla completa