Diari La Veu del País Valencià
Saó, 400 números de periodisme valencià
RedactaVeu / València

Aquesta fita se celebrarà en un acte que tindrà lloc el proper dia 28 de gener a l’Aula Magna de la Universitat de València, on es posarà sobre la taula la necessitat d’un periodisme en valencià i, a més a més, serà un punt de trobada de les persones que al llarg dels 400 números han contribuït a portar endavant la revista. A més, es projectarà un documental on persones rellevants del panorama cultural valencià parlen del paper que ha jugat la publicació, i finalitzarà amb una actuació musical de Pau Alabajos. L’acte comptarà, a més, amb la intervenció del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antoni Ariño; el professor de periodisme i investigador sobre Saó, Francesc Martínez Sanchis; el primer director de la publicació, Josep Antoni Comes; i l’actual director Vicent Boscà.

Saó és també un cas insòlit en el periodisme valencià en haver incorporat a la revista el catolicisme progressista i el valencianisme agnòstic d’esquerres. Boscà es manifesta satisfet per aquesta efemèride. “Saó no sols és el primer periòdic d’informació escrit íntegrament en valencià aparegut després de la mort de Franco, sinó que també és la publicació periòdica de més llarga durada en la història del periodisme en valencià. Ha aconseguit sobreviure vora quatre dècades amb molts entrebancs i contra tot pronòstic”, afirma el director de la revista.

I no és per a menys. La premsa en valencià ha sofert molts entrebancs al llarg de la història. Prohibicions, censura, persecucions, tancament de mitjans… I en l’actualitat no travessa per un bon moment. “Des de 2008 fins avui, a causa de la crisi econòmica i la deriva autoritària del Consell, han desaparegut més de 25 mitjans en la nostra llengua, alguns tancats per decisions dictatorials del poder polític, altres ofegats per la crisi publicitària i la desídia institucional”, assegura Vicent Boscà. Per això, veure com un mensual com Saó ha pogut eixir des de 1976 fins avui de forma ininterrompuda durant 39 anys i arribar als 400 números, no sols és un motiu de satisfacció, sinó també un bon moment per a valorar aquesta fita històrica.

Per això, el número 400, corresponent a gener de 2015, inclou un Quadern commemoratiu que analitza com ha canviat la societat valenciana des d’aquell llunyà 1976 fins avui. El Quadern compta amb les col·laboracions del professor de periodisme de la Universitat de València, Francesc Martínez Gallego; el primer president preutonòmic del Consell, Josep Lluís Albinyana, el sacerdot Julio Ciges del Grup de Rectors del Dissabte, la periodista Rosa Solbes, i el filòleg Miquel Nicolás de Universitat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa