Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] Tancament de Soledad a l’Ajuntament de Paterna

Sergi Tarín / Paterna.

Soledad Ceballos ha passat la segona nit tancada al plenari de l’Ajuntament de Paterna després de ser desallotjada dimarts. La decisió no ha estat fàcil i el vídeo que hi ha a continuació és la prova. Es tracta d’una peça llarga, de 19 minuts. Una descripció de la mobilització des de dins amb totes les dificultats, pedagogies, decepcions i generositats. A les 12.00 hi hagué una concentració a les portes de l’Ajuntament de Paterna. I una hora després, l’alcaldessa, Elena Martínez, rebé Soledad i son pare, Ángel. Els acompanyaren Javier Parra, d’Esquerra Unida, i Raquel Rubio, de la PAH de València. Fou una reunió sense resultats tangibles. L’alcaldessa reiterà la voluntat de tramitar una ajuda a la vivenda, però sense concretar terminis ni quantitats. I tornà a suggerir Soledad que el millor era finalitzar el tancament i deixar-ho tot en mans dels tècnics municipals.

Des de la PAH consideren que l’oferta es difusa i no es refien amb què l’alcaldessa siga fidel a la paraula una vegada clos el tancament. Ja els ha passat en altre llocs i aconsellen Soledad aguantar almenys un dia més. Demà (ja hui) té cita amb el Serveis Socials, des d’on s’han compromès a proposar-li un llistat de pisos barats que s’adapte a la possible subvenció de l’Ajuntament. Però Soledad està esgotada i ha començat a flaquejar. I son pare sent la pressió familiar d’una dona malalta, una filla impedida i els tres nets per part de Soledad, un d’ells amb una discapacitat psíquica del 44%. Senten que ja no els queden forces i això genera malestar entre alguns membres de la PAH que han vingut de lluny, deixant també les famílies, per recolzar-los.

El debat, el plantejament de postures germanes encara que aparentment contradictòries, demostra la complexitat del compromís i els límits de la resistència personal. El vídeo així ho retrata. Són imatges en brut que van al cor del plantejament assambleari que representa la PAH i que és, en essència, una barreja de consciència política, però també de dubte. I, sobretot, de dignitats i auto aprenentatge. Elements que han convertit a esta plataforma en un dels referents socials amb més impacte als darrers anys.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa