Diari La Veu del País Valencià
Científics d’Alacant localitzen un gen que ajuda a entendre la metàstasi
EFE / Alacant

Amb fons nacionals exclusivament del Pla Nacional R+D+i i dels programes Consolider i Prometeu, Nieto ha relatat que porta anys tractant de descriure els mecanismes que donen origen a la metàstasi a partir del moviment de les cèl·lules tumorals que es desprenen del carcinoma inicial i que provoquen el desenvolupament del càncer en una altra part del cos amb resultats sovint mortals.

L’avanç acaba de ser publicat a la revista científica internacional més prestigiosa en aquest àmbit, Cancer Cell, i també ha sigut objecte d’interès en Nature, que ho qualifica de “emocionant capítol en la comprensió de la metàstasi”, i de Science, que ha demanat material per a fer referència en breu.

Premi Jaume I de Recerca Bàsica el 2009 per les seues aportacions al moviment cel·lular en l’etapa embrionària i les seues connexions amb malalties humanes, Nieto ha apuntat que ara el repte és determinar quins són els senyals que fan ‘apagar’ aquests nous gens (el que al seu torn crea les metàstasis), amb la finalitat de dissenyar una teràpia específica que impedisca aquest procés sense altres efectes secundaris.

Fins ara es pensava que bloquejant el moviment cel·lular es reduiria el risc de metàstasi, una premissa que podria ser correcta si no hi haguera despreniment cel·lular del tumor primari, però els últims estudis constaten que les primeres cèl·lules canceroses ixen del carcinoma molt abans, fins i tot prèviament al fet que hi haja capacitat real per a detectar el càncer.

Per açò, bloquejar el moviment quan la realitat és que les cèl·lules ja circulen, només aconsegueix l’efecte contrari al desitjat i afavoreix l’aparició de metàstasi. Segons Nieto, “cal pensar completament diferent a com es feia fins abans d’aquest treball” de cara a un futur tractament, en el sentit que cal evitar atacar eixa mobilitat de les cèl·lules tumorals (TEM) atès que és impossible evitar que ja estiguen circulant en un pacient amb càncer i, a més, perquè mentre estan desplaçant-se “no són perilloses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa