Diari La Veu del País Valencià
‘Parla espanyol, catalana de merda!’, li etziben a una valenciana a Madrid

B. Ferrer / Nació Digital.

“Estamos en España, así que habla español ‘catalana de mierda'”. Aquest exabrupte és el que assegura que va rebre la periodista Nuria Moreno aquest dilluns a Madrid, quan tornava cap a casa “després d’una llarga jornada laboral”. “Esta perla ix de la boca d’un home d’avançada edat. Un home covard que llança el dard just quan té un peu dins i un altre fora de l’autobús. I ho fa amb una mirada rancorosa. En eixe moment deixes de parlar amb el teu amic perquè no saps encara si realment ha passat o no. Però sí, ha passat. Ho notes quan busques la mirada còmplice de la resta de passatgers i solament trobes passivitat”, narra al seu blog.

Tot seguit, Moreno exposa: “En eixe moment, li expliques al passatger que tens al costat que no eres catalana, que eres valenciana, però que, al final, és igual perquè la falta de respecte és la mateixa”.

Moreno, natural de l’Alcúdia (la Ribera del Xúquer), explica que “amb el valencià em comunique diàriament amb la meua família i els meus amics”, alhora que ressalta: “Sóc valenciana, però també sóc espanyola i, més encara, sóc ciutadana del món i, abans de res, sóc persona”. També reflexiona: “Si Déu m’ha donat alguna cosa és, sens dubte, una família que m’ha educat en el sentit comú. I el sentit comú es perd quan les ideologies es claven pel mig, quan per a defensar la cultura de la teua terra has de menysprear la del costat. Com si estimar la teua terra i la teua llengua fóra incompatible amb el respecte cap a la resta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa