Diari La Veu del País Valencià
El jutge imputa els 78 exdirectius de Caja Madrid i Bankia que van utilitzar les ‘black’
ACN / Madrid

Les imputacions d’aquest dimecres se sumen a les dels expresidents de Caja Madrid, Miguel Blesa i Rodrigo Rato, i de l’exdirector general de l’entitat, Ildefonso Sánchez Barcoj, que ja van ser imputats pel jutge Andreu l’octubre passat.



En una interlocutòria, el magistrat diu que cal dilucidar el concepte pel qual es van emetre i lliurar aquestes targetes de crèdit, tant a consellers com a directius, i per això en aquest moment el jutge distingeix entre administradors i directius.

Per a Andreu, en aquest moment processal hi ha “seriosos dubtes” sobre el caràcter de les despeses originades per aquestes targetes, uns 15 milions d’euros entre els anys 2003 i 2012.



Andreu vol aclarir si aquestes targetes es van emetre com a despeses de representació o com a complement de retribució, supòsits que definirien els delictes d’administració deslleial o apropiació indeguda. En aquest sentit, creu que si es tracta d’una targeta d’empresa per a despeses de representació, no existeix ni suport contractual ni previsió estatutària ni decisió dels òrgans de govern. 



A més, recorda que aquest tipus de targetes es van acabar lliurant a consellers i directius amb unes finalitats completament diferents a les previstes en les despeses de representació, “convertint el seu lliurament en una remuneració irregular, de manera que, amb un límit mensual segons el càrrec que ocupés el beneficiari, es podia disposar del seu saldo lliurement, sense necessitat de justificar el concepte pel qual es disposava cada targeta”. A més, afegeix que, “juntament a aquestes targetes, els consellers o executius disposaven d’una altra targeta d’empresa”. Per aquests motius i per les despeses efectuades, el jutge té seriosos dubtes que es tractessin de targetes d’empresa.



En el cas que fos un complement de retribució, el jutge no entén per què alguns dels seus beneficiaris no les van utilitzar mai o per què la majoria dels que sí que ho van fer no arribaven a esgotar el saldo, que no es traspassava al beneficiari, sinó que quedava en l’entitat emissora de la targeta, “fent així una desistiment incomprensible a una retribució a la qual, almenys els directius, tenien dret”.



Inicialment, Andreu ha citat a declarar com a imputats els 27 consellers i administradors de Caja Madrid i Bankia. A més, també ha citat com a testimonis els 5 directius que mai van utilitzar les targetes i a l’expresident de Caja Madrid, Jaime Terceiro, que hauran de declarar el 20 de febrer.



En la interlocutòria, el jutge també pregunta a Bankia i a la fundació de Caja Madrid que l’informin sobre els beneficiaris d’aquestes targetes que han tornat els diners, amb indicació dels imports.

Comparteix

Icona de pantalla completa