Diari La Veu del País Valencià
Es compleixen 10 anys de la tragèdia de La Todolella

ComarquesNord / La Tolodella.

El diumenge 6 de febrer de 2005 ha quedat marcat pel dol en aquesta terra. Un accident, una fuita de gas, va provocar la mort de 18 joves a l’alberg de Sant Cristòfol de Saranyana. Havien anat a celebrar un aniversari i alguns s’hi van quedar a dormir. Mentre dormien la seua vida es va apagar sense que se n’adonaren.

La mala combustió d’una estufa industrial de butà va ser la causant de tan gran tragèdia. Tots havíem perdut a algú. Un familiar, un veí, un company, un amic… el dol era general. L’Arxiprestal basílica de Morella va acollir aquell dilluns el funeral.

Els prínceps d’Astúries, Felipe i Leticia, van voler acompanyar les famílies. Juntament a ells representació de tots els estaments institucionals en una cerimònia oficiada pel Bisbe de Tortosa, Xavier Salinas i altres 30 capellans. L’església i el placet estaven de gom a gom, però el silenci era sepulcral. Ningú podia dir res; les mirades humides ho deien tot. Tres dies de dol es van decretar per la tragèdia. Les mostres de condol i solidaritat van arribar de tot arreu.

Les famílies dels tres joves morellans que van perdre la vida a Sant Cristòfol, Adolfo Querol, Juan José Valdelvira i Maria Pilar Bellvis, van rebre el condol dels prínceps i la resta de personalitats; condol que traslladaven a la resta de familiars.

Al mateix temps a Vilafranca se celebrava el soterrar dels tres joves d’aquesta població: Oscar García, Estela Fabregat, i Cosme Ripolles. La resta van ser soterrats en el seus llocs de procedència. Ivan Altabella, a Aiguaviva. Cristina Higueras i Esther Milian, a Vinaròs. A Burriana, Javier Menero, José Manuel de la Cruz i Edgar Gavara. Laura Ibàñez, a Nules. Javier Juliàn i Alberto Bravo, a les Alqueries del Niño Perdido. Luis Juan Pérez, a Mula. José María Val Cano, a Torrechiva i Patricia Jimenez, a València.

Tots aquests joves tenien un fort lligam amb la comarca i la seua gent. Alguns des de feia molts anys i d’altres, com Patricia Jiménez, des de la seua relació laboral amb Comunicacions dels Ports, que va començar a l’estiu de l’any anterior. Venia del Cap i Casal, i no havia estat mai ací, però al cap de cinc minuts ja tenia amics. Al llarg de tres mesos va ser la imatge d’El Nostre Estiu a Localia Nord, va posar la seua veu a la ràdio i va escriure cada setmana al Notícies. Tant bé es trobava ací, que en acabar l’estiu va continuar venint.

La notícia va recórrer tot el país i va ser portada dels principals rotatius de l’Estat espanyol. La van qualificar com una de les majors tragèdies de la història de l’Estat espanyol relacionada amb l’ús del gas. Al costat del dolor, es va crear l’associació de “Víctimes de la Todolella” i es va obrir un procediment judicial. Familiars de 13 de les persones que van perdre la vida buscaven responsables i culpaven l’Ajuntament de la Todolella i la Conselleria de Turisme. En concret, exigien vora dos milions d’euros a l’entendre que l’alberg no complia els requisits indispensables de seguretat.

La Justícia no els va donar la raó i el cas va anar al Tribunal Suprem. 8 famílies de les 13 inicials, les altres van desistir, van presentar un recurs a l’Alt Tribunal convençuts que tant l’Ajuntament de la Todolella com la Conselleria havien d’indemnitzar-los per aquestes morts. Aquesta decisió arribava després que la Sala del Contenciós del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià eximira de qualsevol responsabilitat a ambdues administracions.

Veredicte del Suprem

El veredicte del Tribunal Suprem el vam conèixer aquest passat mes de desembre. L’Alt Tribunal fallava també en contra dels demandants, no donava la raó als familiar, i s’esgotava així la via penal. Ara, l’advocat que representa a l’associació de víctimes prepara l’últim recurs contenciós-administratiu possible, que presentarà en breu al Tribunal Constitucional.

10 anys després dels fets, l’alberg de Sant Cristòfol de Saranyana es manté intacte i sense cap ús. Mai ningú ha tornat a habitar-lo des d’aquella tràgica festa d’aniversari. Es va obrir a l’abril de 2008, després de concloure la instrucció judicial. Però només per a extreure les pertinences de les víctimes una vegada retirat el precinte de la Guàrdia Civil. Hui dia, l’alberg està tancat i no hi ha cap ús planificat.

Comparteix

Icona de pantalla completa