Diari La Veu del País Valencià
Desigualtats en el repartiment territorial de les ajudes a la biomassa
RedactaVeu / València

El passat mes de gener, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró va denunciar davant les Corts Valencianes la concentració de les ajudes al sector de la biomassa forestal (huit empreses s’emporten més del 75% dels ajuts) i els greus impactes ambientals de l’extracció de la fusta. En la majoria dels casos, aqyesta activitat s’està realitzant sense cap cautela ambiental, provocant greus impactes ecològics en els nostres boscos. Fins i tot, en zones que recentment han patit incendis forestals i en espais naturals protegits, com per exemple en àrees que formen part de la Xarxa Natura 2000.

Aquest matí, AE-Agró ha ampliat la denúncia davant les Corts Valencianes i ha lliurat a tots els grups parlamentaris un nou informe, on es completa i amplia la documentació arreplegada sobre les subvencions públiques per a l’extracció de la biomassa. I com passa amb les empreses beneficiàries dels ajuts, resulta que el repartiment territorial de les subvencions és mínim i molt desigual. La demarcació de València concentra el 80% de les ajudes, mentre que la de Castelló rep el 13% i la d’Alacant només el 7%.

A més a més, el repartiment en cada demarcació també repeteix aquestos paràmetres de concentració: A Alacant la comarca de L’Alcoià suma el 65% de les subvencions i a Castelló L’Alt Palància arriba a concentrar fins al 86% dels ajuts. Pel que respecta a la demarcació de València, la distribució de les ajudes no resulta tan escandalosa, però tres comarques es beneficien del 62% del total de les ajudes. La Vall de Cofrents-Aiora, La Plana d’Utiel-Requena i La Canal de Navarrés.

Primer el foc, després les subvencions

Segons la informació analitzada per AE-Agró, aquestes subvencions arriben en molts casos a les localitats valencianes després de patir un incendi forestal. Per exemple, en 2013, més del 35% de les ajudes globals a la biomassa es van concentrar en els municipis afectats pels dos devastadors incendis de 2012. Com ja han denunciat els ecologistes anteriorment, l’extracció de biomassa forestal resulta especialment greu i agressiva en terrenys cremats, per ser molt fràgils i estar desprotegits.

Per això, les actuacions estan desaconsellades per informes científics del CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani), les universitats valencianes, el Ministeri de Medi Ambient i de la matixa Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Tanmateix, la Conselleria de Medi Ambient no només les permet, sinó que la valenciana és l’única comunitat autònoma que a més a més subvenciona l’extracció de biomassa en zones afectades per incendis recents.

La Conselleria, còmplice directa dels abusos

Actualment, davant els escrits presentats pels ecologistes denunciant els palpables abusos comesos tant en zones cremades com no cremades, la Conselleria es tanca en banda i insisteix que “tot està ben fet”. Fins ara no hi ha constància de cap sanció per aquestes pràctiques, que podrien constituir infraccions de la legislació forestal vigent. Per a AE-Agró o el seguiment que efectua l’administració és inexistent o la Conselleria és còmplice directa dels abusos.

I és que resulta significatiu que algunes de les empreses i particulars que han rebut importants ajuts han participat també com a “assessors” en el procés d’elaboració del polèmic PATFOR (Pla d’Acció Territorial Forestal) impulsat per la consellera Isabel Bonig. O formen part de la Mesa Forestal, un òrgan de participació pública en matèria forestal que margina les entitats conservacionistes i només representa en la pràctica els sectors interessats directament en l’explotació econòmica dels nostres boscos.

AE-Agró espera que, amb aquesta nova denúncia davant les Corts Valencianes, els grups parlamentaris s’impliquen en l’anàlisi d’aquestes ajudes, que es presenten com a molt positives per al món rural, però que en realitat resulten molt poc satisfactòries, ja que es concentren en poques mans i en pocs municipis i el seu cost mediambiental per als nostres boscos és enorme.

Cal aclarir que AE-Agró no s’oposa a l’aprofitament de la biomassa forestal que siga realment residual, si es fa de manera selectiva i respectuosa amb el medi ambient. Però, no és el cas que ens ocupa. Al País Valencià s’està extraient biomassa que no és residual i a més a més de manera massiva, indiscriminada i abusiva, contravenint així la finalitat dels fons europeus d’on provenen la majoria de les subvencions per al sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa