Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria de Cultura abandona el patrimoni rupestre de Morella la Vella
RedactaVeu / Morella

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, que ja va advertir que les empreses locals no podrien afrontar aquest desemborsament, ha criticat la “nefasta gestió” de l’administració autonòmica, que continua bloquejant la reobertura d’aquest espai declarat Patrimoni de la Humanitat. A més, el primer edil exigeix que si hi ha un projecte de gestió pròpia, que siga traslladat a l’Ajuntament de Morella, i que si no hi ha voluntat per reobrir, el consistori està capacitat per gestionar-lo.

Cal recordar que l’alcalde de la localitat va remetre una carta a la consellera de Cultura, María José Català, el passat mes de novembre per buscar una solució, una vegada que es coneixia que es quedaria deserta la licitació. No obstant açò, no ha rebut cap resposta. Per a Rhamsés Ripollés, “la Conselleria de Cultura continua amb la seua nefasta gestió a Morella la Vella, bloquejant la seua reobertura i fent que ja porte més de cinc anys tancat”. A més, considera que “després de tots els retards, des de l’administració autonòmica es va anunciar la reobertura per a principis d’anys i de moment no es produirà. Considerem que s’hauria de facilitar la reobertura d’aquest Patrimoni de la Humanitat i no seguir sent el principal impediment, com ho està sent la Conselleria de Cultura, per posar al servei dels veïns i visitants aquest enclavament tan important”.

En el DOCV també s’esmenta que hi ha la possibilitat de cedir la gestió a una entitat sense ànim de lucre. Per això, Rhamsés Ripollés torna a exigir que “si és veritat que hi ha un projecte per a realitzar una gestió pròpia, cosa que dubtem, ens l’han de traslladar immediatament i començar a treballar amb l’Ajuntament de Morella per reobrir aquest enclavament”. L’alcalde de Morella també assevera que “si no hi ha cap projecte de gestió, l’Ajuntament de Morella està capacitat per dur-la a terme, tal com hem manifestat en nombroses ocasions”. En aquest sentit, recordava que la Generalitat Valenciana va gastar centenars de milers d’euros en la rehabilitació del mas i que s’han perdut moltes oportunitats per a la reobertura. Per exemple, hi ha hagut projectes de particulars per donar impuls a aquest paratge en aquest període en el qual ha continuat tancat al públic, com el projecte de bisons que es va presentar fa dos anys.

Així, Rhamsés Ripollés assenyala que “per culpa de la mala gestió de la Conselleria s’ha perdut molt de temps per potenciar i promocionar un atractiu turístic i cultural de Morella molt important i, sobretot, s’ha perdut la possibilitat de crear llocs de treball”. Finalment, concloïa que “esperem que en els mesos que queden d’ací a maig, no cometen més errors al respecte”.

L’art rupestre de l’Arc Mediterrani, del qual forma part Morella la Vella, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat fa setze anys. Aquestes pintures, dins del terme municipal de Morella i situades al costat de la masia del mateix nom, romanen tancades al públic des de principis de 2010. En aquest període, a l’Oficina de Turisme de la localitat s’han registrat queixes de visitants que han arribat a posta a la ciutat per conéixer aquestes pintures rupestres i que no han pogut fer-ho en estar tancades.

Comparteix

Icona de pantalla completa