Diari La Veu del País Valencià
El bureo i les danses occitanes ompliran de folklore les comarques del nord
Pep Castellano / Albocàsser

El folklore encara es manté viu a les comarques del nord de Castelló. Són molts els pobles que organitzen de manera periòdica bureos, on el ball i les cançons tradicionals formen part de la festa viva del poble i no són només un element de mostra d’escenari o d’exposició que fa olor de naftalina, de bagul i de passat.

Seguint l’estela de la festa de tradició viva dels pobles del Maestrat, des de fa tres anys els Amics del Bureo d’Albocàsser, amb la col·laboració de l’Associació Cultural l’Assegador, organitzen el Bureo de l’Oferta. L’oferta és una festa tradicional d’Albocàsser on les colles d’amics s’ajunten, sopen, es disfressen, riuen, canten i ballen. També es fa la rosca de l’oferta, un pastís tradicional amb merenga i confitura d’ametla que endolceix tes taules de la celebració. Els Amics del Buero d’Albocàsser han recuperat el pastís tradicional per celebrar la festa i actualitzar-la.

Tanmateix, enguany el bureo no coincidirà amb el dia de l’oferta que sempre és un diumenge abans de Carnestoltes. En aquesta ocasió se celebrarà el dissabte de carnaval, el dia 14 de febrer, i s’espera que s’apleguen com altres anys més de dues-centes persones entre cantadors, tocadors i balladors procedents de tot arreu del país i de terres d’Aragó i de Catalunya.

A més, per a aquesta edició s’ha volgut ampliar l’oferta cercant altres indrets on el folklore encara es manté viu. El país d’Òc en serà el protagonista. Divendres dia tretze els que s’acosten a Sant pau d’Albocàsser podran gaudir d’un taller de balls occitans, d’un sopar càtar i d’una nit de danses del país d’Òc amb el grup Balla2. Per a l’endemà, el matí de dissabte, s’ha organitzat una taula redona sobre les arrels occitanes que podem trobar al Maestrat i es farà la presentació del projecte: “D’Albocàsser a Morella, la ruta dels càtars valencians”. A més l’Associació Òc València hi celebrarà la Dictadòc 2015. Tots aquests actes tindran lloc a l’Ermita de Sant Pau, indret màgic, i per als qui estimen les lectures esotèriques de la vida, porta càtara del Maestrat.

Per la vesprada, a l’auditori d’Albocàsser, com cada any, el Bureo de l’Oferta. Dinar de pa i porta amb vi de la terra i postres de l’oferta. La confitura d’ametla marcona de la rosca donarà el punt de dolçor necessari a la festa que, a partir de les quatre de la vesprada, tornarà a omplir Albocàsser de vida a ritme de seguidilla, jota i fandango.

Comparteix

Icona de pantalla completa