Diari La Veu del País Valencià
Primàries a Podemos: un truc o un tracte?

Antonio Dominguez / Emilio Sanchez / València.

Antonio Montiel, guanyador de les primàries amb un 55,4%, dels vots mostra la seua satisfacció, ja que des del seu punt de vista “ha estat un èxit col·lectiu. Aquestes primàries eren per triar l’equip de coordinació i de direcció, no són les primàries per fer les candidatures”, afirma que quan arribe el moment tornaran a fer primàries, declara que la participació ha estat molt alta i que “tothom ha dit el que volia i ha pogut expressar-se amb tota tranquil·litat.”

Preguntat per la baixa participació diu que són eleccions inèdites perquè cap organització fa primàries per escollir la seua direcció, això és una novetat i era amb circumstàncies molt difícils a més ha estat una situació en què la pressió mediàtica ha estat molt forta.

Sobre la impugnació del procés per part d’altres candidats, confessa que és la primera notícia que té respecte a això i que “estem en un procés molt transparent on tots han pogut dir el que volien i fins i tot fer valoracions que no s’ajustaven a la realitat, afirma que no el preocupa i que qui pense que ha de prendre alguna acció que ho faça perquè aquesta organització dirimeix les seues diferències en públic i no hi ha problema”.

Jose María Copete dóna l’enhorabona a Antonio Montiel i valora positivament els resultats de Podemos en tot l’Estat espanyol, perquè les candidatures basades en els valors fundacionals de Podemos de participació d’apoderament popular, han tret bons resultats “sobretot a Aragó, on ha guanyat Echenique” i a Madrid la candidatura podemos d’Urban ha tret molt bons resultats, Alegre ha guanyat per uns pocs vots i és interessant que a Madrid s’haja trencat la planxa.

“Al País Valencia el que ha passat és que aquestes idees i tendències de basar-se en els valors fundacionals de Podemos, com són la participació de construir des de baix, estan presents també, però potser amb menys força que en altres llocs”.

Sobre el motiu declara que hi ha hagut dispersió del vot que estava basat en els valors troncals de Podemos, “això es veu en, per exemple, la meua candidatura i la de SPP”. “Sumen pràcticament un 35% i la candidatura de Montiel ha tret un 55%, majoria però no és una majoria tan àmplia”.

Pel que fa al suport de Montiel des de Madrid afirma que “el suport és la clau que explica el vot perquè ha estat un suport molt explícit en els mitjans de comunicació i amb la vinguda de Errejón a València”.

Quant a la participació pensa que ha estat molt reduïda “estem encara avaluant i analitzant”. De moment no tenen pensat impugnar el procés “estem tots avaluant però de moment no”. Pel que fa a la neteja del procés declara que no tenen accés a l’escrutini, “són dues empreses que ho controlen però ells no tenen accés ni al cens ni a l’escrutini, en principi pensen que ha estat una votació neta”.

Afirma que el fet que el cens es faça i es publique d’ací a un mes i mig fa que el control del procés no siga ciutadà, no siga des de baix. “De moment no hem trobat res per impugnar el procés ni per deslegitimar-lo. Pensem que encara que els resultats de la seua candidatura són els que són representen uns valors que sí que estan presents en Podemos i en la societat valenciana”, i declara que “el vot que han tingut en el cas per exemple d’ETP és un 25% però crec que també els valors d’SPP són similars, ells s’han disputat el mateix espai”, per tant sí que seria adequat pensar que d’alguna manera els votants estan dins del mateix segment que aprecia els valors troncals de Podemos.

Sobre què pensa que ha fallat en la seua candidatura per no guanyar declara que el discurs d’Entre Tots Podem, basat en la participació i en l’apoderament ciutadà és un discurs que reclama una participació molt més activa del votant que un simple vot, “crec que és més còmode per al votant fer cas del que li diuen les grans figures mediàtiques i votar en planxa, crec que d’alguna manera és un vot còmode”. Afirma que Montiel és una persona formada i molt arrelada a la societat valenciana i pensa que serà un bon secretari general.

Quant al sistema de votacions, declara que estaria d’acord en el fet que es facen urnes i en canviar el sistema per un més plural, “jo evitaria que el guanyador s’ho emportara tot”.

Preguntat en per què no s’ha donat suport a les candidatures per igual, afirma que hi ha filosofies diferents de les candidatures i creu que el principi de la candidatura de Montiel, CQP, és el corrent que es crea des de la direcció i hi ha suport explícit.

La filosofia de fons està basada en el que podríem dir “els Governs dels millors i la nostra proposta està basada en l’empoderament popular”. Quant a la llista de Montiel declara que no està basada en l’empoderament popular. Si hagueren volgut, haurien donat la possibilitat de participar des de baix.

Sobre la difusió dels candidats pels mitjans de comunicació aclareix que no creu que els mitjans hagen tractat igual a les candidatures, algunes han estat esmentades de passada, s’ha considerat la de Montiel com l’oficialista.

També declara que respecten el resultat d’aquestes eleccions i l’objectiu d’ETP és convertir Podemos en una força real de canvi i en una alternativa real de govern,”estem ací per a treballar col·laborativament. Pensem que els valors troncals, i els principis fundacionals és la millor manera per aconseguir que Podemos siga una força real de canvi”.

“Impugnarem el procés fins on faça falta”

Ricado Antonio Cano de Som poble, Podem ens confirma que la decisió és impugnar fins on faça falta, “hi ha terminis, estem recopilant la documentació”, demà es presentarà al tribunal de garanties i aniran per via judicial, ja que segons les seues paraules,”no ens creiem el resultat, són absolutament increïbles”.

“S’anirà on calga”, declara així mateix que exigiran un resultat poble per poble. “Estem convençuts que hi ha hagut trampa”. Declara que el sistema de votació és una barrera per a la participació, i que de tota manera les garanties són inexistents.

SPP no reconeix els resultats, i per tant no felicita Montiel, Cano afirma “per a nosaltres aquestes eleccions estan trucades i no tenen legitimitat per la intervenció de Madrid”. Dilluns mateix reprendran el treball dels cercles però segons les seues paraules “si algú pensa que podrà instrumentalitzar-nos ho té complicat”.

Així mateix, declara que el procés no té garanties democràtiques, ja que en qualsevol país occidental un procés així, en què no hi ha cens ni possibilitat d’interventors ni de gent que controle el procés, hauria estat denunciat immediatament, i si això foren autonòmiques, estarien rebutjades sense dubte. Confessa que l’òrgan que ha de controlar el procés, “està vinculat a la direcció i aquesta direcció aposta per una candidatura concreta”.

Mario Cánovas declara que no es tornarà a presentar perquè ja ha aportat totes les idees per dur Podemos a un bon resultat i pensa que hi ha millors candidats. Assenyala que “ens apartem perquè d’aquestes propostes puguen aprofitar el que hem pogut aportar”, i assegura que ho seguiran fent des d’una altra posició. A mes a més, demana urnes habilitant-ne en cada cercle a la perfecció i “donar-li més visibilitat al procés així ens evitaríem que ningú digués que això no és net.”

Comparteix

Icona de pantalla completa