Diari La Veu del País Valencià
Continuen les mobilitzacions aquest cap de setmana en defensa de l’Horta

Sal•lus Herrero / València.

Aquest pròxim cap de setmana continuaran els actes reivindicatius per reclamar la protecció de l’Horta i la paralització de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana.

En aquest sentit, els veïns de Benimaclet faran el dissabte un soterrament simbòlic del PGOU i el diumenge hi ha convocada una ‘bicifestació’ des de Natzaret fins a Campanar pel jardí del Túria.

A més, per Internet ja s’han arribat a abastar 14.000 al•legacions físiques contra la revisió del PGOU, encara que resten algunes setmanes per a presentar-les a l’Ajuntament de València.

Els actes reivindicatius en defensa de l’Horta s’han convocat després que al voltant de 300 persones participaren el diumenge passat al passeig en bicicleta convocat pel col•lectiu Àgora de Tavernes Blanques, Per l’Horta i per l’associació de veïns de Benimaclet per a reclamar la protecció de l’Horta i la paralització de la revisió del PGOU.

Els participants recorregueren amb les seues bicicletes zones de l’Horta “en perfecte estat de conservació agrícola i paisatgística i que es veuran afectades pel Pla General”, segons explicà Josep Gavaldà, un dels portaveus de ‘Per l’Horta’. Hi havia gent de totes les edats, des de xiquets de 5 anys fins a gent de 85.

Foto: Abe Barberà.

Des de l’Horta de Vera, els ciclistes visitaren el camí de Farinós, la partida del Palmaret en Alboraia i el racó de Sant Llorenç -situat darrere del Monestir de Sant Miquel dels Reis- per a finalitzar en el racó de l’Anell, “un paratge singular i molt desconegut” ja que hi ha un creuament de dues séquies, la de Rascanya i la de Tormos, l’anellaven les séquies perquè confluïen i es trenaven com un anell.

Un moment de la bici-passejada davant el Monestir de sant Miquel dels Reis. Foto: Abe Barberà.

“Si els destrueixen la terra, la casa i l’ofici, de què han de viure?”

A més a més, es va llegir un manifest i intervingueren diverses persones per a explicar la seua situació, com els veïns de Sant Llorenç que resideixen en alqueries i veuen amenaçada la seua permanència allí. Carme, una dona major, de 85 anys, envoltada de les seues filles, nétes i de la gent que havia anat a defensar les alqueries i l’Horta, va dir a la gent que estava allà que volia que li preguntaren a les autoritats, si li llevaven la seua alqueria, on anava a viure. Altra gent va reclamar respecte a les seues formes de vida com a guardians, jardiners i llauradors de l’Horta. Perquè és “la seua forma de vida de sempre i també el seu ofici, només han fet que tenir cura de les terres, les séquies i les alqueries de l’Horta, que abans eren barraques, si els destrueixen la terra, la casa i l’ofici, de què han de viure?”, es preguntaven angoixats.

Foto: Abe Barberà.

La gent del col•lectiu d’Alboraia i Tavernes Blanques remarcaven els valors i els beneficis de l’Horta, subratllaven que no només hi havia estancament poblacional, sinó retrocés, i no es preveia a les pròximes dècades cap necessitat d’habitatge, i que molta gent se’n torna als pobles o se’n va a l’estranger per buscar-se la vida…

Imatge de la bici-passejada. Foto: Abe Barberà.

També va intervenir, al principi del recorregut, Joan, de l’Alqueria del Xirivellà, defensant l’Horta com “una de les millors terres de conreu de tot el món”, on es pot fer xufa, verdures i hortalisses, vàries vegades a l’any, i el síndic de la séquia de Mestalla, Miguel Sanchis, que anuncià que l’entitat també presentarà al•legacions, com també farà el Tribunal de les Aigües.

Més de 3000 persones participaren en l’acte reivindicatiu. Foto: Abe Barberà.

Manuel Belloch Ferrer, pare d’Àngels Belloch, regidora del Bloc a Alboraia, explicava, des d’un pont, el desgavell d’una séquia al Racó de Sant Llorenç que han fet “sense eixida” ni desguàs, de manera absurda i perillosa; es queixava que si els arriba una aiguada per pluges tindrien molts problemes perquè l’aigua els arribaria al coll.

Els participants pasen pel costat d’una sèquia. Foto: Abe Barberà.

Unitat entre els afectats

El senyor Belloch, llaurador d’aquest racó, reclamava més unitat entre els afectats de les alqueries per a defensar les alqueries i les terres de l’Horta i que no la destruïsquen.

Foto: Abe Barberà.

Durant aquest acte, els col•lectius aprofitaren per a seguir replegant firmes i al•legacions contra el Pla General que vol destruir l’Horta i alguna gent del Racó de Sant Llorenç i del Racó de l’Anell es preguntaven què entenia l’alcaldessa de València per protegir l’Horta “tot i que se la volia carregar amb més carreteres, rotondes i habitatges, que hi ha tants habitatges buits a la ciutat de València, que hi ha tant de solar sense construir a la ciutat de València… No sobren terres d’Horta, que la necessitem tota per a garantir la nostra sobirania alimentària, espais verds, parcs naturals i treballats per la mà dels humans, sobren,cotxes, rotondes, ciment i asfalt…”

Comparteix

Icona de pantalla completa