Diari La Veu del País Valencià
Plaques amb restes de poda milloren l’aïllament acústic en un 150%
RedactaVeu / València

Un equip d’investigadors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de Girona (UdG) ha aconseguit desenvolupar, a escala de laboratori i a partir de restes de poda dels tarongers, plaques que milloren l’aïllament acústic de les convencionals de guix fins a un 150%, segons fonts de la institució acadèmica valenciana.

Per a obtenir aquesta nova placa aïllant, se sotmet la matèria primera procedent de la poda clàssica del taronger a un procés de triturat, incorporant polipropilè, un plàstic molt utilitzat en joguets i peces d’automòbils, entre altres productes. Els resultats de recerca s’han publicat en la revista Construction and Building Materials (Construcció i Materials d’Edificació).

Jesús Alba, científic de la UPV, ha explicat que les plaques obtingudes “ofereixen un potencial d’aïllament acústic d’uns 29 dB(A) (decibel A, indicador del risc auditiu), mentre que les convencionals de guix laminat solen estar en 27 dB(A)”. “Aquestos dos dB(A) de diferència són importants -prossegueix Alba -perquè suposaria millorar l’eficiència acústica de les plaques -respecte a les de guix- un 50%. I si utilitzem un material de solució doble, és a dir, que incorpore dues plaques i una llana absorbent entre ambdues a manera de sandvitx, la millora és d’uns 5 o 6 dB(A), la qual cosa significa que aïllaria més del doble que el sistema convencional”.

Possible substitut de materials més agressius amb el medi ambient

Tal com indica l’investigador de la UPV, aquestes plaques responen als objectius del programa de recerca europea Horitzó 2020, que aposta per l’ús de nous materials de matèria primera natural o reciclada. “Podrien substituir els materials utilitzats actualment que són més agressius amb el medi ambient, apunta Jesús Alba.

Tot això, al marge de la millora quant a rendiment provada per l’equip conjunt UPV-UdG, que ha analitzat les propietats mecàniques del nou material, comparant-les amb les de materials compostos convencionals.

Mateix espessor, major aïllament acústic

“Les propietats mecàniques són millors que les de guix, la qual cosa es tradueix que, amb una placa del mateix espessor, l’aïllament acústic és major. O, d’altra banda, podem reduir espessors per a obtenir els mateixos aïllaments”, apunta Jesús Alba.

A més, altre dels avantatges d’aquest nou material és que permetria traure rendiment a un subproducte agrícola com són les restes de poda de taronger, amb el consegüent benefici econòmic per al sector.

Podeu veure el vídeo en què el científic de la UPV Jesús Alba explica els avantatges d’aquest nou material en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa