Diari La Veu del País Valencià
El projecte Serrania Celtibèrica es presentarà dimarts a Morella

RedactaVeu / Morella.

Morella acollirà el proper dimarts dia 3 de març la presentació del projecte Serrania Celtibèrica.

Aquesta iniciativa tracta d’unir esforços per combatre la despoblació que afecta les localitats i, per tant, el territori perifèric de cinc comunitats autònomes -País Valencià, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i la Rioja-.

A l’acte de presentació estaran representats diversos col•lectius de la ciutat de Morella, així com l’associació d’empresaris turístics Asetmico, el Consell del Medi Ambient o l’Agrari i sindicats d’aquest sector. La participació està oberta a qualsevol persona.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, considera “molt important ser part activa d’aquest projecte i unir esforços per intentar lluitar contra el principal problema d’aquest territori: la despoblació”. A més, subratlla la importància del projecte “perquè es tracta de col•laborar entre territoris, superant les divisions territorials, per fer visible el problema de la despoblació d’aquesta zona”. Per al primer de Morella, “aquest territori d’interior també té una gran manca de serveis o infraestructures” per la qual cosa aquest projecte “pot ser una bona eina per aconseguir fons europeus i inversions”.

>

Cal recordar que Morella es va adherir a aquest projecte el passat 22 de gener, essent un dels primers municipis en fer-ho. En aquest temps, l’alcalde de la localitat també ha participat en una de les reunions d’aquest col•lectiu, que va tenir lloc a Cantavieja (Terol).

Baixa densitat de població (7,72 hab/km2)

La Serrania Celtibèrica té una extensió de 63.098 quilòmetres quadrats, el doble que Bèlgica per exemple, i un cens de 500.000 persones, el que suposa, escassament, una densitat de població de 7,72 habitants per quilòmetre quadrat. Aquesta zona muntanyosa discorre pel nord del País Valencià, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i la Rioja.

Així, comparteix amb la Zona Àrtica dels Països Escandinaus la major despoblació d’Europa. Però la situació aquí és més greu, ja que la Serrania Celtibèrica és un territori desestructurat, sense cohesió interna, amb un patrimoni degradat, amb la major taxa d’envelliment de la UE i amb els índexs de natalitat més baixos.

El projecte compta amb la participació activa d’universitats i a través d’ell s’exigeixen ajudes tant als governs autonòmics i estatals com a la Unió Europea. Precisament, les característiques de la Serrania Celtibèrica haurien de ser ateses amb un tracte especial per la UE, ja que a més del problema de despoblació, aquest territori té dues peculiaritats més: que és territori de muntanya i remot.

En aquesta zona només hi ha quatre municipis amb més de 20.000 habitants i, no obstant això, més del 50% de localitats amb menys de 100 habitants de l’Estat espanyol són d’ací.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa