Diari La Veu del País Valencià
Prop d’un miler alumnes participen aquest dimecres en la Valenciada
Leo Part / València

Vora 800 alumnes de Secundària i Batxillerat de 16 instituts del País Valencià participen aquest 4 de marc en la Valencianada (#VLCda15 en les xarxes socials), un exercici de geolocalització i coneixement de la ciutat de València.

A més dels instituts del cap i casal, aquesta activitat també es fa a Saragossa, Alcoi, Manresa i Barcelona ja que aquestes cinc ciutats formen part del World Mobile City Project (#WMCP15).

L’activitat està organitzada a València per la xarxa 1entretants i adreçada joves amb l’objectiu de “permetre saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (internet mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…).

La preparació de l’activitat ha comportat, segons informen els seus organitzadors, una tasca “d’elaboració de fitxes, informació sobre els edificis i la ciutat i també sobre algunes aplicacions de mòbil” amb les quals s’ajudaran els alumnes mentre visiten els monuments de la ciutat. “Es tracta –apunten- d’un esdeveniment sociocultural i educatiu en el qual no sempre tenim ocasió de participar els centres educatius: per les dimensions del treball, per la interdisciplinarietat de la proposta i per l’esforç que demana”.

La geolocalització d’edificis i referents culturals de la ciutat de València se celebra aquest dimecres 4 de març i aplegarà a molts alumnes que aniran identificats amb una xapa com la qual figura baix aquestes línies.

L’activitat s’inicia amb una concentració a les 9,30h al MuVIM de València, on es retrobaran els estudiants dels distints instituts que hi participen. Després de la foto inicial dels participants, L’activitat es realitzarà fins les 13,30h pel cap i casal.

Millorar el coneixement de la ciutat i aprendre a desplaçar-se

Els propòsit de la Valencianada són “millorar el coneixement de la ciutat de València”, aprendre “a desplaçar-se per la ciutat mitjançant el transport públic amb l’ajuda dels dispositius mòbils” i “utilitzar el mòbil amb interés social i educatiu”.

En aquest sentit, els alumnes, en grups de 4, buscaran 4 o 5 punts concrets de la ciutat. L’activitat els ha de permetre localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (Internet Mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…).

El professorat coneixerà en tot moment on es troben els alumnes mitjançant les eines de geolocalització. Els llocs que visitaran els alumnes es faran públics amb les fotografies i vídeos que es penjaran en la xarxa social Instagram amb els hastags #VLCda15 i #WMCP15.

En algunes ocasions, i només quan estiguen davant dels elements patrimonials pertinents, podran accedir a informació que els permetrà resoldre algun enigma literari, arquitectònic o històric -se n’adjudicarà un de diferent a cada equip-. El grup es farà un selfie “per demostrar que hi ha estat i que han acabat el treball amb eixa targeta” i respondrà l’enquesta amb les respostes apreses de forma diferent a com ho fan habitualment a l’aula.

Alguns instituts, a més, han preparat materials de treball previ que han presentat a d’altres alumnes del centre, que no hi participaran directament en l’activitat, perquè coneguen edificis tan emblemàtics com la Llotja de València, la Seu i l’estació del Nord, les facultats de les diferents universitats o els hospitals de la seua àrea d’influència.

Mapa dels centres participants en la Valencianada.

Centres participants

IES Albal, IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí, IES N. 1 d’El Puig, IES Escultor En Francesc Badia de Foios, IES de Massamagrell, IES Guillem d’Alcalà de la Pobla de Farnals, IES L’Om i La Nostra Escola Comarcal de Picassent, IES N. 1 i IES Oleana de Requena, IES el Quint de Riba-roja, IES Sanchis Guarner de Silla, IES Honori Garcia de la Vall d’Uixó, IES Isabel de Villena, IES Serpis i IES Jordi de Sant Jordi de València.

Aquesta experiència interdisciplinar, ha sigut organitzada amb la col·laboració de la Xarxa Cooperativa d’Ensenyament en Valencià 1entretants, i està basada en la Barcelonada 2.0 () desenvolupada per la xarxa LaceNet del Bages (Catalunya).

Grup de docents enllestint la Valencianada 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa