Diari La Veu del País Valencià
Barberà converteix una esquela en un ‘lamentable menyspreu al valencià’
Leo Part / València

Vergonya Alcaldessa, Vergonya!”. Aquest és el titular del comunicat fet públic per l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) després de l’esquela publicada la setmana passada per l’Ajuntament de València comunicant la mort del gran savi i mecenes Pere Maria Orts i Bosch.

Davant aquest lamentable fet, Acicom ha mostrat la seua “indignació” amb el comportament “de permanent atac a la llengua dels valencians” per part de la primera regidora Rita Barberà. “El menyspreu i violació repetida de l’estat de dret perpetrat per l’Alcaldessa contra el valencià, es fa palès ara amb una nova agressió, que demostra que no existeix cap propòsit d’esmenar els seus comportaments habituals contra la nostra llengua”, apunten des d’Acicom.

Segons aquesta associació, l’esquela publicada per l’Ajuntament de València comunicant la mort “del gran savi i mecenes” Pere Maria Orts i Bosch “suposa una greu falta de respecte i una agressió contra la memòria del difunt i tota la seua trajectòria vital”.
A més, i per si tot això fora poc, Acicom considera que aquest fet també suposa un “incompliment sistemàtic de les pròpies ordenances municipals vigents”.

Pere Maria Orts i Bosch.

La memòria de Pere Maria Orts i Bosch, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, guardonat amb l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana el 2006, és “embrutada”, apunta Acicom, amb esta esquela “tan irrespectuosa”. Les esqueles denunciades ‘s’han publicat en El País i Las Provincias.

Condols per la mort de Pere Maria Orts i Bosch publicats en Las Provincias.

Pel que fa algunes referències sobre la personalitat de Pere Maria Orts, Acicom posa com a exemple aquesta notícia publicada en La Veu del País Valencià, i aquesta altra en Levante-EMV.

El Ple Municipal va dedicar un minut de silenci a honrar la seua memòria; però Pere Maria Orts i Bosch va dedicar tota la seua vida a defensar i millorar el valencià, “i que no siga emprat per recordar-ho a les esqueles és una falta imperdonable”, denuncia Acicom.

Rita Barberà i Nolla, després de la seu “inadmissible intervenció” en la Crida, va aparentar penediment pel rebuig general de la ciutadania; “però torna a repetir una nova agressió, ara contra la figura d’un dels valencians més il·lustres del darrer segle”, lamenta Acicom.

Barberà “es passa pel forro el reglament sobre l‘ús del valencià”

“Però a més, la més alta autoritat municipal, que ha de ser garant del compliment de les normes, es passa pel forro El Reglament municipal sobre ús i normalització del valencià al municipi de València aprovat ja fa més de 10 anys pel Ple Municipal per unanimitat”, subratlla l’associació. Segons Acicom, l’Ajuntament de València continua incomplint, tant políticament com personalment, els seus propis acords, “en contra de totes les persones que estimem el valencià”.

Imatge de la pàgina d’El País del 27 de febrer que arreplega totes les esqueles i l’obituari.

Emprendran accions perquè no quede impune l’agressió

L’Associació Ciutadania i Comunicació, que forma part de la Plataforma pels Drets Lingüístics dels Valencians juntament amb un ample ventall d’organitzacions valencianes, ha anunciat que posarà en marxa “quants instruments jurídics, socials i polítics que estiguen al nostre abast per tal d’aconseguir que es rectifique esta situació i que no queden impunes les agressions realitzades”.

Pel que fa larticulat i norma d’obligat compliment que segons Acicom Barberà “se l’ha passat pel forro”. I posa alguns exemples (Articles 1, 3, 4 i 15):

-S’estableix el valencià com a llengua usual de l’Ajuntament de la Ciutat de València i la seua Administració Municipal, tot fixant el marc de les obligacions específiques que se’n deriven per als seus regidors i empleats públics.

– Tot el personal de l’Ajuntament de la Ciutat de València procurarà usar preferentment el Valencià.

– Tots els acords que adopte l’Ajuntament de València es redactaran preferentment en valencià.

– L’Ajuntament de la Ciutat de València promourà l’ús preferencial del valencià en els mitjans i canals de comunicació propis, tals com el butlletí d’informació municipal, els anuncis publicitaris, els bans, els avisos per megafonia, etc., fins assolir una normalització total.

“I mentrestant, el PP presenta en les Corts un projecte de llei de símbols, on es menysprea una vegada més el treball de l’Acadèmia Valenciana”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa