Diari La Veu del País Valencià
AVM3J: ‘La Generalitat torna a dir a Europa les mentides de sempre’
Redactaveu / València

“Que la Comissió Parlamentària va ser correcta, igual que la cobertura que va realitzar Canal 9 de l’accident, que l’única causa va ser la velocitat, que hi ha 3 sentències judicials…” Aquests són els ‘lamentables’ i repetits arguments que la Generalitat va defensar sobre la gestió de la tragèdia, amb l’agreujant que ‘aquestes mentides de sempre’ es van realitzar davant el Parlament Europeu, segons han denunciat hui els representants de l’Associació de Víctimes de l’Accident del Metro (AVM3J) en la lectura del Manifest realitzada en la multitudinària protesta celebrada aquesta vesprada a la plaça de la Mare de Déu de València.

Al terme dels habituals minuts de silenci, el parlament ha començat recordant que “com ja sabreu, la setmana passada vam acudir al Parlament Europeu, a defensar la denúncia presentada l’any passat, sobre la manipulació que de la Comissió Parlamentària va fer el Govern Valencià, i les ordres donades des del despatx del president de la Generalitat, als treballadors de RTVV per a silenciar l’accident”, i on també va acudir la Generalitat a defensar la seua gestió.

Després de lamentar que “el més greu siga que es creuen” les mentides, els portaveus de l’AVM3J han llançat una sèrie d’acusacions en forma d’interrogant: “¿Realment creuen que el correcte és impedir que en la Comissió Parlamentària s’estudien documents i testimoniatges que puguen establir la seua responsabilitat en l’accident? ¿Realment creuen que és correcte informar amb antelació els compareixents de les preguntes que se’ls farà, i donar-los les respostes perquè les aprenguen? ¿Realment creuen que és correcte ordenar als professionals dels mitjans de comunicació públics, el que han de dir….?

En el Manifest també han denunciat que el comportament del Govern Valencià “és manipular la informació per a arribar al resultat que els afavoreix” i que “així ho han demostrat una vegada i una altra Alberto Fabra i Isabel Bonig. Si no participant directament, amb el seu silenci”.

“El Consell nega el comportament mesquí de MetroValència”

En aquest sentit, l’AVM3J ha recordat que va traslladar a la Generalitat aquestes queixes en la reunió mantinguda en 2011. “I no els va importar. Van dir que tot estava bé”. També els traslladem les irregularitats de la recerca, “que FGV va mentir al perit judicial, que la caixa negra es va esborrar intencionadament… i tampoc li van donar importància”.

Per aquestes raons, i davant el fet que els actuals governants del País Valencià “es neguen a denunciar el comportament mesquí de MetroValencia”, es “converteixen, així, en còmplices”, han indicat davant els concentrats.

Les “excuses” de Fabra i Bonig

És més, durant la lectura del Manifest han apuntat que “i no és excusa al·legar desconeixement -com fa Isabel Bonig- perquè la seua obligació com a presidenta de MetroValencia, és estar al tant de la implicació que aquesta empresa va tenir en l’accident, i també és la seua obligació, i la seua responsabilitat, estar al tant de la gestió realitzada per l’empresa que presideix durant la recerca. És obligació d’Isabel Bonig, denunciar i sancionar les faltes comeses dins de FGV”.

La lectura ha finalitzat acusant el president Fabra d’irresponsabilitat ja que, “és obligació d’Alberto Fabra, denunciar i sancionar les faltes comeses pel Govern Valencià, sense esperar al fet que les establisca la justícia, perquè encara que no es pot establir penalment, si el Govern Valencià actua malament, cal reconéixer-ho”.

Cal recordar que eurodiputats espanyols de tots els partits amb representació en la comissió de Peticions del Parlament Europeu anunciaren el seu suport al fet que es mantinga oberta la recerca sobre l’accident del metro de València. Durant la visita dels representants al Parlament Europeu, lluïren samarretes de l’associació, la qual cosa no han pogut fer aquest dimarts en l’Ajuntament de València, on han assistit a la mascletà convidats pel grup municipal Compromís, i on la policia els ha obligat a tapar-se-les per tal d’evitar ser desallotjats del balcó consistorial.

La presidenta de l’associació, Beatriz Garrote, ha destacat “l’èxit important” aconseguit durant la seua visita a Brussel·les després d’aconseguir que s’haja obert una recerca. Segons ha explicat, entre els eurodiputats el que “sorprenia” era que l’associació estiguera abrigallada per forces polítiques de diferents partits i indicant que la gestió del Consell era “indigna”.

Comparteix

Icona de pantalla completa