Diari La Veu del País Valencià
BarnaSants commemora 20 anys de la mort d’Ovidi Montllor amb ‘Homenatge a T’
ACN / Barcelona

‘Homenatge a T’ és una creació de La Dependent a proposta de l’Ajuntament d’Alcoi, creat amb motiu dels 20 anys de la mort d’Ovidi. Al País Valencià l’obra ja ha fet una quinzena de ‘bolos, però a Catalunya encara no s’ha representat mai.

Dirigit per Pepa Miralles, amb text de Jordi Botella, música de Moisés Olcina i projeccions de Xavier Cortés i Carolina Miralles, l’obra és un “poema dramàtic” -diu Botella- a partir d’Homenatge a Teresa’. És un espectacle de creació, i no una mera reproducció d’aquella cançó, per bé que l’obra va seguint el fil de la lletra i la música que va compondre Ovidi homenatjant Teresa.

Amb la música, la paraula i les projeccions, dos actors juguen a ser Ovidi (Ovidi de nen i l’Ovidi cantant) i Teresa, i és a través d’aquesta disposició que el públic va penetrant en la infantesa del músic valencià. D’aquesta manera, es pot dir que l’homenatge no és només a Ovidi sinó també a Teresa, una figura que aleshores es tractava de boja o desequilibrada, però que el músic i poeta apreciava tant de petit. Les “lliçons de vida” que cantava ell són la metàfora d’un cant a la llibertat en un context social conservador i que marginava el diferent.

En aquet sentit, el director de BarnaSants, Pere Camps, no s’ha estat de considerar que “malauradament, els que estaven desequilibrats eren els que manaven, i no Teresa”. Camps, que enguany ha vestit la programació del festival al voltant de la figura d’Ovidi, ha reivindicat que el certamen s’ha implicat de forma constant en arribar i representar a tots els territoris de parla catalana, motiu pel qual ara porta aquest espectacle a Barcelona.

D’altra banda, el director ha reiterat la idea que Barnasants no homenatja Ovidi, sinó que el reivindica, “pels seus valors com a creador, com a ciutadà”. Al respecte, Camps ha celebrat que ‘l’any Ovidi’ haja sorgit de la societat civil, “des de baix”, i no de forma institucional. “Està agafant força la reivindicació del que significa, i ho fa des de baix, i això sí que és fonamental”.

Clara Simó, entusiasmada

L’escriptora Isabel-Clara Simó, que ja ha pogut veure l’espectacle al País Valencià, ha expressat que es va quedar “bocabadada” per un muntatge i un text “admirables”. Al seu parer, ‘Homenatge a T’ ha aconseguit reunir les dues coses que millor definien Ovidi Montllor: “La poètica i la revolta”. Clara Simó ha augurat que després d’aquest espectacle Ovidi passarà de ser un referent a ser un mite “que perviurà pels segles dels segles”.

Comparteix

Icona de pantalla completa