Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Baldiri Reixac es decidiran entre 34 escoles, 204 alumnes i 70 mestres

RedactaVeu / Barcelona.

Els Premis Baldiri Reixac enguany arriben a la seva XXXVII edició, i han aplegat un conjunt de 308 candidatures entre escoles, alumnes i mestres, que són les categories en què es divideix el guardó. S’hi ha presentat un total de 34 escoles, 204 alumnes i 70 mestres. D’entre aquests candidats, el guardó instituït per la Fundació Carulla premiarà un total de 12 centres, 65 treballs escolars i 3 docents.

Els premis a les escoles estan dotats amb 3.300 euros cadascun. En aquest cas, el jurat valorarà “la qualitat global i la catalanitat, en llengua i continguts (…) concretades en un projecte educatiu i lingüístic que s’estiga aplicant i que assolisca un ús elevat de la llengua entre l’alumnat i el professorat, tant en l’activitat acadèmica com en la comunicació informal”. El guardó contempla, alhora, “les dificultats que poden presentar determinats contextos escolars”. No hi poden participar centres distingits en anteriors edicions.

Els 65 treballs d’alumnes que siguen distingits rebran 700 euros respectivament. Es tindrà en compte que les propostes, que hauran de ser en català i hauran de contrastar els seus nivells de contingut i qualitat, “representen un aprofundiment en la realitat nacional i en la nostra tradició cultural”. A més a més, dins d’aquesta categoria també es contemplen 2 premis dotats amb 1.500 euros, respectivament, per a “experiències específiques que fomenten la comunicació en català entre l’alumnat dins i fora de l’aula”.

Pel que fa als mestres, el guardó presenta una subdivisió i així s’atorgaran 2 premis a projectes d’estudi o experiències que contribuïsquen “a millorar la qualitat educativa i la docència” –43 candidatures–, i un altre guardó a propostes innovadores –27 candidatures– que permeten “afrontar els reptes educatius de sempre o oferir respostes a nous problemes de l’escola del segle XXI”. Cadascun està dotat amb 4.000 euros i el darrer està convocat conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Els Premis Baldiri Reixac, amb 100.100 euros de dotació total, són concedits per la Fundació Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala que la Fundació tramet cada any a persones interessades per la cultura catalana.

Candidatures per demarcacions

Pel que fa a la modalitat d’escoles, han arribat 9 candidatures de la Catalunya Central, 4 de Terres de Ponent, 5 del Camp de Tarragona, 8 de l’àmbit metropolità, 1 de Terres de l’Ebre, 4 de Comarques de Girona i 3 del País Valencià.

Pel que fa a la modalitat d’alumnes, s’hi han presentat 44 de la Catalunya Central, 21 de Terres de Ponent, 33 de Camp de Tarragona, 65 de l’àmbit metropolità, 5 de Terres de l’Ebre, 22 de Comarques de Girona, 11 del País Valencià, 1 de les Balears i 2 d’Andorra.

Finalment, quant als mestres, les candidatures es distribueixen de la següent manera: 4 de la Catalunya Central, 2 de Terres de Ponent, 10 de Camp de Tarragona, 22 de l’àmbit metropolità, 2 de Terres de l’Ebre, 12 de Comarques de Girona, 16 del País Valencià, 1 de les Balears i 1 de la Catalunya del Nord.

Comparteix

Icona de pantalla completa