Diari La Veu del País Valencià
Representació a Formentera per les retallades
RedactaVeu / Formentera

La DAF neix amb la voluntat de crear una xarxa activa entre els docents de Formentera per tal d’aconseguir una situació normal com a residents a l’illa, al mateix temps que lluitar per tot allò que ataca el sector de l’ensenyament, des de les retallades fins al retrocés a què s’exposa la llengua catalana amb la nova llei de tractament de llengües.

En aquesta primera jornada, l’associació s’ha plantejat la necessitat de crear una mica d’efecte, una reacció, entre la ciutadania formenterenca, i ho ha provat d’aconseguir a través d’una mena de ‘performance’ en la qual els participants, vestits de negre i amb la cara tapada amb una màscara, mostraven un cartell en què es llegia: “Abans de les retallades jo era una persona”. Amb aquesta actuació el que es vol és fer entendre que l’augment de les retallades i la disminució de personal docent ataca directament la dignitat personal dels ensenyants i, sobretot, que repercuteix directament i negativament sobre l’alumnat.

La primera ‘performance’ es va dur a terme a l’IES Marc Ferrer, l’únic institut de l’illa, a les 7.45 del matí, hora en què els alumnes entren a classe; la segona, una hora més tard, a l’escola de Sant Ferran, i la darrera a l’escola de Sant Francesc, a l’hora d’eixida dels alumnes (a Formentera hi ha tres escoles, de les quals aquestes dues són les que recullen la major part de l’alumnat).

El seguiment de la vaga va ser, segons els sindicats, d’un 40% a totes les Illes Balears i d’un 30% a Formentera. Tot i això, el balanç que es fa des de l’associació és positiu, ja que s’han donat a conéixer les reivindicacions del col·lectiu docent i s’ha protestat per una sèrie de mesures que es consideren repressives i injustes, tant des del punt de vista laboral (pitjors condicions de treball) com social (menys recursos per atendre l’alumnat, imposició dels projectes lingüístics) i fins i tot polític (pèrdua del dret a la llibertat d’expressió: llei de símbols).

Així doncs, el fet de protestar ja és positiu, encara que es planyen que aquest no haja demostrat, fins el moment, ser un col·lectiu cohesionat i capaç de defensar la seua feina.

Comparteix

Icona de pantalla completa