Diari La Veu del País Valencià
Deu robatoris diaris en explotacions agrícoles i ramaderes del PV
RedactaVeu / València

El passat any va haver-hi, d’acord a les dades del Ministeri de l’Interior, un total de 3.463 robatoris i furts en el camp valencià dels quals van resultar resolts 798. En el conjunt estatal es van cometre un total de 21.091 robatoris i/o furts, dels quals només es van esclarir 3.739. Al País Valencià és, després d’Andalusia, on majors delictes contra el sector agrari es cometen.

Les dades facilitades per Interior arrepleguen els furts i robatoris comesos en explotacions agràries entre els anys 2010 i 2014 i la proporció dels que resulten esclarits. La informació, que arreplega les xifres de tot l’Estat, a excepció de Catalunya i País Basc, revela que el nombre d’aquest tipus de delictes va descendir l’any passat respecte a l’anterior encara que en el període comprès entre 2014 i 2010 van pujar un 33%. Quant al nombre de delictes esclarits hi ha un descens important de 2014 respecte a 2013 encara que en relació a 2010 la xifra sí és bastant rellevant.

La Unió reconeix que la labor dels equips ROCA de la Guàrdia Civil va a poc a poc sent positiva, amb els mitjans que tenen, però així i tot la sensació d’inseguretat és encara preocupant per als titulars de les explotacions. Considera que haurien d’incrementar-se els mitjans i esforços per a resoldre un major nombre de casos.

La Unió creu que aquest baix percentatge de resolució és un factor que desanima els agricultors i ramaders a l’hora de denunciar els fets, la qual cosa pot estar desvirtuant també en certa mesura les dades del Ministeri, perquè poden no estar-se denunciant un nombre important de delictes.

Finalment, cal recordar que les xifres segueixen sent de més del doble que les de França on, amb major nombre d’habitants i km² de territori, el nombre total de delictes d’aquest tipus va arribar en el mateix període de 2014 a la xifra de 10.681, segons dades de la gendarmeria francesa. Així, l’Estat espanyol es converteix en un dels països europeus amb un medi rural més insegur.

Comparteix

Icona de pantalla completa