Diari La Veu del País Valencià
Francesc Gisbert guanya el XXIV Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor

RedactaVeu / Xeresa.

Aquet divendres 27 de març, a les 19 hores, s’ha lliurat el XXIV Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor. L’acte de lliurament, organitzat per la Mancomunitat de Municipis de la Safor, ha sigut a la Casa de la Cultura de Xeresa. En el mateix acte s’ha fet entrega del guardó Francesc Ferrer i Pastor, que s’atorga al metge Antonio Pellicer. També hi ha hagut un concert a càrrec del grup de cambra Llevant Ensemble.

El Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor està dotat amb 3.000 euros, a més de l’edició de l’obra a càrrec de Tàndem Edicions, segell editorial que forma part del Grup Bromera. Cal destacar la important participació en la convocatòria d’enguany, amb 38 obres presentades. El jurat, format per Josep Gregori, Fina Girbés, Rosa Serrano, Josep Antoni Fluixà i Verònica Cantó -membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua- ha atorgat, per unanimitat, el premi a l’obra Amics i monstres que, una vegada oberta la plica, ha resultat ser de l’escriptor Francesc Gisbert Muñoz.

Una de les novetats d’aquesta XXIV edició és que l’editorial que publica l’obra guanyadora és Tàndem Edicions. També com a novetat, el nom del guardó ha passat a ser Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor amb l’objectiu de fer ben visible el gènere literari que potencia i, sobretot, per tal de difondre al màxim el nom de la comarca que l’impulsa.

Per primera vegada participa i col·labora l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la qual cosa, segons els organitzadors, “evidencia el suport d’una institució tan important al projecte literari que durant molts anys estem portant a terme des de la Mancomunitat”.

Monstres i criatures malèfiques

L’obra guanyadora, Amics i monstres, és una història escrita des de la tendresa i el sentit de l’humor. És molt interessant la recreació que fa de l’imaginari col·lectiu valencià a través de monstres i altres criatures malèfiques tan nostres com ara les bubotes, els butonis i els lluendos. A més, com ha destacat el jurat, és una història absorbent i divertida amb un vocabulari molt ric i acurat.

Les protagonistes són dues xiquetes molt diferents: Encarna, d’una família més pobra que les rates, que malviu com pot; i Laurina, filla d’una família benestant que no ha patit mai pels recursos econòmics. Les dues xiquetes comparteixen l’atracció per una casa misteriosa, la mansió de la cúpula perlada, que amaga un terrible secret. És el quarter general d’un caçador de monstres. L’obra combina imaginació i fantasia, i pinzellades de realisme i de denúncia, amb un estil dinàmic i ple de sorpreses.

Francesc Gisbert

Francesc Gisbert (Alcoi, 1976) és professor de llengua i literatura a l’IES Mutxamel (l’Alacantí). Ha publicat una trentena de llibres, de literatura infantil, juvenil i d’adults. Ha guanyat alguns dels premis més prestigiosos, com ara el Bancaixa, l’Enric Valor, el Folch i Torres de Barcelona, el Bernat Capó, el Barcanova o els premis de la crítica, amb títols com La llegenda del corsari, Misteris S.L., De rondalla o El fantasma de la torre. I el XIII Premi Carmesina de l’any 2003 amb l’obra Una llegenda per a Draco. També és autor d’assajos d’investigació de la cultura popular, com ara A què juguem o Màgia per a un poble, i de nombrosos materials didàctics per a primers lectors i llibres de text.

Comparteix

Icona de pantalla completa