Diari La Veu del País Valencià
Les malalties professionals creixen a Alacant un 44% impulsades per la precarietat laboral

RedactaVeu / Alacant

Durant l’any 2014, el nombre de parts comunicats de malalties professionals en la demarcació d’Alacant va ser de 995, és a dir, 308 casos més que l’any anterior, la qual cosa suposa un augment del 44’8%, segons informa la secretaria de comunicació de l’Alacantí-les Marines de CCOO PV.

Aquesta dades estan arreplegades en l’Informe d’Estadístiques de Malalties Professionals al País Valencià elaborat per l’INVASSAT i referit al període entre gener i desembre de 2014.

Destaca el fet que el 66’63% dels parts corresponen al col•lectiu de dones, una xifra superior a les registrades en la demarcació de València amb el 56’33% i la de Castelló amb el 61’44%. Les de la demarcació d’Alacant van presentar en aquest període 663 parts per malaltia professional, i superaven així no solament el grup d’homes sinó que suposa la xifra més alta del País Valencià (dones a València: 561 parts; dones a Castelló: 188 parts).

A més, les dones d’Alacant lideren l’apartat de “parts amb baixa” que amb 225 suposen la meitat dels casos (el 50’2%).

Es tracta majoritàriament (93’3%) de malalties causades per “agents físics”, sobretot: postures forçades i moviments repetitius, manipulació manual de càrregues, és a dir lesions músculoesquelètiques. El sector on s’han declarat la majoria de les mateixes és el de serveis amb un 61 %, és a dir en sectors altament feminitzats com són hostaleria, neteja, comerç, etc.

A manera d’exemple, les cambreres de pis són un dels col•lectius “més castigats” per la falta de mesures de prevenció. A açò cal afegir les decisions empresarials de contractar cambreres de pis com a netejadores “per a evitar aplicar el conveni d’hostaleria que és superior en condicions laborals al de neteja d’edificis i locals per a les categories de netejadora”, qüestió aquesta que fa temps que denuncia el sindicat en la Inspecció de treball entre altres instàncies.

CCOO PV denuncia que aquest important augment de la malaltia professional és “a causa de l’augment de la precarietat” (temporalitat i parcialitat) del mercat de treball i a la “falta d’inversió de les empreses en matèria de prevenció”. Les reformes de Rajoy, segons les mateixes fonts sindicals, estan configurant un mercat laboral “basat en l’ocupació sense drets i l’economia submergida”, la qual cosa dóna com a resultat l’augment de la sinistralitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa