Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa un finançament semblant a Navarra i País Basc
RedactaVeu / EP / València

Així ho ha avançat en roda de premsa el seu síndic en les Corts, Enric Morera, qui ha indicat que pretenen “incrementar l’autogovern” i aconseguir “autonomia financera”, amb aquesta “proposta sensata, rigorosa i que és bona per a totes les comunitats autònomes” i l’aplicació de la qual “no requeriria modificar la Constitució, sinó adaptar la Lofca als principis que preveu d’igualtat i equitat”, que en la seua opinió no compleix el model actual.

A la presentació del lloc web del Concert Econòmic Responsable, en què detalla la proposta coordinada per l’economista Josep Melero Martí, ha aclarit que “no cal crear noves places de funcionaris, sinó transferir aquesta funció”.

Segons Morera, “fa falta voluntat política, igual que es van transferir Sanitat i Educació a totes les comunitats, es podria transferir l’Agència Tributària, que estaria consorciada amb l’Estat”, i s’avançaria així “cap a un model més federal”, així com “més clar, més objectiu” i en què “no es produirien diferències tan abismals entre unes comunitats i altres, ni l’arbitrarietat que ara el PP vaja a atendre el deute històric d’Extremadura, que és una comunitat hiperfinançada”.

Des de Compromís mantenen que “els valencians recapten molts diners, però arriba poc per a finançar les seues competències i, pel camí, es queda una diferència molt gran”.

Infrafinançament

Segons els seus càlculs, “els valencians recapten 23.000 milions d’euros i, per a poder atendre les seues competències, necessiten 16.000 milions”, però reben menys de 10.000 milions, punt en el qual es pregunten “si interessa a Espanya matar un dels motors de l’economia espanyola”.

Morera ha subratllat “l’infrafinançament evident de les competències, que provoca aquest voluminós deute públic, a part de les polítiques dolentes i gestió dolenta”, quantificat pels experts designats per les Corts en més de 14.000 milions d’euros i que eleva fins a 25.000 milions al sumar la “infrainversió pública territorialitzada des de 2002”. Ha afegit que, amb aquests diners, es podria millorar la situació educativa i sanitària i recuperar RTVV.

A preguntes dels periodistes, ha afirmat que el model que proposen “és semblant” al pacte fiscal del País Basc i Navarra, però “no és igual”. “No estem demanant cap privilegi, ja s’ha experimentat en altres comunitats i té un element clar, que s’han de responsabilitzar els governs autonòmics de la recaptació”, ha subratllat.

Ha remarcat, en aquest sentit, que els executius autonòmics “hauran d’espavilar i passar de cultura del demanar i gastar sense control, en molts casos, a responsabilitzar-se que la seua economia siga productiva i la seua innovació siga competitiva perquè així s’asseguraran una major recaptació pública”.

Sistema objectiu

Segons Morera, “no serà només demanar al partit que està governant a Madrid”, el que segons la seua opinió “trenca el principi d’igualtat i d’objectivitat perquè s’inverteix o es finança en funció dels ‘amiguets’ del partit”. En canvi, defensen “un sistema objectiu aplicable a totes les comunitats autònomes, que s’ha demostrat que a Navarra i el País Basc ha donat bons resultats per a la seua població perquè es responsabilitzen els governs de fer un treball responsable en el seu model productiu”. A més, manté que “suposaria estalvi en la despesa financera que s’ha de suportar per la tardança de l’administració central a pagar per les competències transferides”.

Morera ha remarcat que Compromís és l’única formació amb proposta per millorar el finançament, ja que “el PP no té proposta” i el PSPV “alguns criteris, però no té proposta”, com tampoc EUPV, “més enllà d’algunes declaracions”, mentre que Podemos advoca per “recentralitzar l’Estat i anul·lar les competències en matèria financera, com l’impost de successions i transmissions patrimonials”, ha postil·lat.

Guanyar el partit

Després de preguntar-li per possibles converses amb Podemos amb vista a escenaris postelectorals, ha negat contactes “més enllà de la cordialitat de quan es coincideix en algun acte”. “Des de Compromís eixim a guanyar el partit, tenim una candidata a presidenta de la Generalitat i el nostre objectiu és que Mònica Oltra siga presidenta de la Generalitat”, ha remarcat Morera, qui atribueix el debat a l’existència “d’un escenari de canvi”, en què treballaran perquè “siga un canvi potent basat en proposta política” i d’ací, afegeix, “aquesta nova iniciativa.”

Comparteix

Icona de pantalla completa