Diari La Veu del País Valencià
Bauzá deixa el 3/24 i C33 sense senyal a les Illes

Racó Català.

Fa sis mesos que l’Obra Cultural Balear (OCB) va advertir que les Illes podrien perdre alguns dels canals de Televisió de Catalunya. Com va passar amb les prediccions de Cassandra a Troia, avui el 3/24 i el Canal 33 han desaparegut de l’espai audiovisual de les Illes. No es tracta, però, d’una desaparició inevitable, insalvable per “motius tècnics”, sinó més aviat una “voluntat política” de fer desaparèixer aquests dos canals, com ha denunciat l’Obra Cultural.

Les solucions tècniques per salvar 3/24 i C33

Fa un any, el govern espanyol va anunciar que les comunitats autònomes haurien de cedir un dels dos múltiplex dels quals disposaven als serveis de telefonia mòbil de quarta generació. A les Illes, el múltiplex afectat era el que ocupaven IB3 i IB3 HD. Per salvar els canals, el govern de Bauzá va decidir moure IB3 i IB3 HD a l’altre múltiplex que tenien i canviar els canals que l’ocupaven, al múltiplex que desapareixeria l’1 d’abril de 2015. Casualment o no, els canals que començaven a tenir els dies comptats eren els de la televisió pública catalana.

L’opció escollida per Bauzá no era l’única possible, tal i com es demostra en l’informe que l’OCB va presentar a l’octubre de l’any passat. El text oferia al govern una opció més plausible per no perdre cap canal: “N’hi hauria prou de fer passar alguns dels senyals televisius pels múltiplexs insulars actualment desocupats, mitjançant un acord amb els Consells”. És a dir, es tractava de deixar els canals de TVC on estaven i passar IB3 i IB3 HD als múltiplex propietat dels quatre consells insulars. A més de tenir-hi espai de sobres, el canvi permetria fer desconnexions territorials a la cadena pública de les Illes.

José Ramón Bauzá s’ha fet el suec a la proposta i hui, tal i com estava sentenciat, les Illes han perdut dos canals més en català.

Legislatura negra per al català als mitjans

L’acció del govern balear és la culminació d’una legislatura negra per als mitjans de comunicació en català. El govern popular va començar amb el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca i va continuar amb la desaparició del català a les sèries i pel·lícules de producció aliena d’IB3.

“Gràcies al Govern Bauzá, els ciutadans d’aquestes illes poden continuar accedint, a partir de hui, a tot tipus de continguts audiovisuals en qualsevol llengua, fins i tot de canals de dubtosa qualitat, però es veuen privats de prop de la meitat de la programació en l’idioma propi de les Balears”, diuen des de l’OCB. No n’hi ha per menys, aquesta és l’oferta televisiva a les Illes segons la llengua:

    • En castellà: Boing, Energy, Gol, Telecinco, Cuatro, FDF, Divinity, Intereconomía, Lux, Outlet, 13TV, Discovery Max, Disney Channel, Paramount, Antena 3, La Sexta, Neox, Nova, La 1, TDP, La 2, 24H, Clan.
    • En castella i català: IB3, Canal 4.
    • En català: TV3CAT (que no és l’emissió convencional de TV3, sinó el senyal internacional).

Concentració de rebuig

L’Obra Cultural exigeix, encara una rectificació al govern, “tot i considerar-ho difícil vista la trajectòria d’aquesta legislatura”. Per això, ha convocat la ciutadania a una concentració aquest dijous, 2 d’abril, a les 12.00 hores, davant del Consolat de Mar per protestar contra el tancament d’aquests canals sota el lema “Per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el Super 3/33”.

Comparteix

Icona de pantalla completa