Diari La Veu del País Valencià
El Jardí Botànic de la UV presenta la monografia ‘Els Cítrics’
RedactaVeu / València

Gema Ancillo i Alejandro Medina, del Banc de Germoplasma de l’IVIA, autors de la monografia, presentaren ahir aquest treball juntament amb Isabel Mateu, directora del Jardí Botànic, en un acte presidit per la vicerectora de Recerca i Política Científica de la Universitat de València, Pilar Campins, i el director general de Producció Agrària i Ramaderia, José Miguel Ferrer.

Aquesta segona monografia botànica és un treball bellament il•lustrat que explica, amb llenguatge rigorós i al mateix temps assequible, “les característiques, origen i usos de les 50 espècies de cítrics i afins conreades al Jardí Botànic”. Compta amb una atractiva composició gràfica -a càrrec de la revista ‘Mètode’- en un format de guia de camp molt còmoda d’usar i editada en tres llengües: castellà, valencià i anglés. Les espècies descrites són d’interés comercial com a fruita fresca, com a patrons portaempelts o pel seu ús en perfumeria, però també estan representades altres sense valor comercial actual però de gran interés botànic i cultural.

Jardí Botànic de la UV. Foto: Universitat de València.

20 anys de treball

Aquesta col•lecció és fruit de més de 20 anys de treball del Jardí Botànic amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i hereta la tradició de col•laboració amb institucions relacionades amb l’agricultura, que es remunten al segle XIX. Mostra d’aquesta íntima relació la dóna l’exemplar centenari de cítric, probablement el més antic d’Espanya, que produeix tant taronges amargues, com ‘pummelos’ (una de les espècies ancestrals de cítrics, relacionades amb els pomelos, però de major grandària). Aquest antic empelt és testimoni de les tècniques agrícoles que es van experimentar als terrenys del Botànic.

El treball pren especial rellevància al País Valencià ja que “la importància econòmica del cultiu de cítrics és solament comparable a la del turisme”, segons fonts de la UV.

Gràcies a unes òptimes característiques climàtiques, però també a una bona estructura de producció, el País Valencià, amb 170.000 hectàrees, és la major productora de l’Estat espanyol. A escala mundial, l’Estat espanyol és el sisé productor i la primera potència en exportació de cítrics frescos, ja que la gran diversitat de varietats conreades és tal, que permet proveir de fruita fresca durant 10 mesos a l’any. Pel seu interés econòmic, són l’únic cultiu a L’Estat espanyol en el qual la totalitat de les plantes produïdes són certificades i s’han originat en un banc de germoplasma (el de l’IVIA), on s’han sanejat i mantingut lliures de patògens, gràcies a un programa desenvolupat als anys 70, després de l’experiència de dues plagues devastadores: la gomosis i la tristesa dels cítrics.

El Jardí Botànic vol acostar aquest cultiu a tot el públic interessat des d’una perspectiva didàctica i rigorosa. Els Cítrics és el segon volum de la col•lecció de monografies botàniques del Jardí Botànic, després de la de Palmeres, que es va publicar l’any passat. Una col•lecció que s’anirà ampliant en anys successius fins a cobrir les principals col•leccions del Jardí.

Comparteix

Icona de pantalla completa