Diari La Veu del País Valencià
Frenada de la caiguda del PP i enlairament de C’s al PV
Toni Cuquerella / eldiario.es

Entre elles estaria que el PP podria haver tocat fons i frenar la seua caiguda, mentre Ciutadans, especialment durant aquest últim mes, s’ha vist disparat en els sondejos. Pel que fa al bloc progressista podria aglutinar la majoria absoluta, però el repartiment d’escons de les Corts estaria molt més equilibrat entre PSPV, Podemos i Compromís, deixant una mica més despenjat Esquerra Unida.

Durant els últims sis mesos s’han conegut cinc enquestes, la primera, la més clàssica, la que cada any fa el periòdic progressista El País per al 9 d’Octubre; després el PP va filtrar altres dos estudis, el primer a principis de gener i el segon a principis de març; a la fi de març també va filtrar una altra enquesta el PSPV; i el periòdic conservador Las Províncias va presentar el seu també després de Falles.

Evolució dels pronòstics per al PP

PP

El PP en totes les enquestes s’esfondra, però durant l’últim mig any es pot apreciar certa contenció d’aquesta caiguda. Estaria molt lluny dels 55 diputats que gaudeix actualment, també de la majoria absoluta que són 50. La mitjana de les enquestes li atorguen uns 36 escons, sent la pitjor de totes la més antiga, la del 9 d’octubre, que li vaticinava 32 diputats. Per contra els seus propis estudis són els més optimistes, encara que sempre lluny de la majoria absoluta, al gener s’atribuïen 42 escons i dos mesos més tard es rebaixaven les previsions a 37. El sondeig dels socialistes el deixava en 34 i dies més tard Las Províncias donava una xifra similar, d’entre 33-36 diputats.

—————————————————-
Evolució dels sondejos per al PSPV

PSPV

Els socialistes també pateixen una forta reprimenda però aspiren a mantenir-se com a principal força progressista amb una mitjana d’uns 24 escons, 9 menys dels 33 que té ara; la seua lluita per l’hegemonia podria estar ara amb Podemos i lluny de la ‘sorpresa’ de Compromís. El PSPV ha tingut una millor valoració en les enquestes d’El País, que li donava 29 escons, i el seu propi estudi que mig any després es conformava amb entre 26-28. Les enquestes del PP el castigaven més amb 20 escons al gener (empatat llavors amb Podemos) i després ho va millorar desmarcant-se fins els 24. Las Províncias també ha situat al partit en aquesta franja baixa entre els 21-22 diputats.

—————————————————-

Evolució de les enquestes per a Podemos

Podemos

El partit de Pablo Iglesias estava cridat a ser la sorpresa de la temporada en totes les comunitats, i entre elles també al País Valencià. La mitjana de les enquestes li donen uns 16 diputats, debutant així en el parlament valencià arribant a ser el tercer partit més votat, però sembla que ha frenat la seua embranzida. Així mentre a l’octubre se li vaticinaven 17 escons, durant l’últim mes, l’última enquesta rebaixava una mica el seu èxit fins els 15-16 escons. Pel que fa a les enquestes de partits el PP ha sigut el més generós, donant-los 20 escons en cada estudi, mentre que el PSPV era el més gasiu i li augurava només 12.

—————————————————-

Evolució de les enquestes per a Compromís

Compromís

El cas de Compromís té dos vessants: totes les enquestes li donen un creixement de diputats (més o menys generós), però la sorpresa que anys arrere podia arribar a ser creïble ara s’ha refredat amb la irrupció de Podemos. Dels 6 escons que té ara la mitjana de les enquestes el col·loca amb 10. La més generosa va ser l’enquesta d’octubre que li atribuïa 14 escons, els sondejos del PP primer el situaven amb 8-11 diputats al gener i després al març caurien als 6, sent l’última força en ser depassats per Ciutadans. El pronòstic del PSPV tornava a pujar a Compromís al tercer lloc amb 13 diputats (amb empat tècnic amb Ciutadans), i l’enquesta de Las Províncias també el situava darrere del partit d’Albert Rivera amb entre 9-10 escons.

—————————————————-

Evolució de les enquestes per a Ciutadans

Ciutadans

La irrupció de Ciutadans s’ha apuntat fonamentalment en 2015, així l’enquesta d’El País d’octubre no contemplava la seua entrada en les Corts. Però el primer sondeig del PP al gener ja li donava 5-7 escons, dos mesos després el mateix partit li donava més protagonisme amb fins 12 diputats i ja superava a Compromís; setmanes després els socialistes apuntaven entre 12-14 diputats, per davant de Podemos; finalment Las Províncias a la fi de març li consolida els 14 escons, a l’esclat de Podemos i per davant de Compromís i EU.

—————————————————-

Evolució de les enquestes per a Esquerra Unida

EUPV

El cas d’Esquerra Unida és el més extrem. Dels 5 diputats actuals que té ara El País li donava a l’octubre un modest creixement fins els 7 escons, però les tres següents enquestes del PP i del PSPV han sigut inmisericòrdies i situen la formació fora de les Corts. L’única enquesta que ha tornat a donar oxigen a la coalició d’esquerres ha sigut la de Las Províncias, la més recent, que és més generosa i sí que li atribueix 4 escons, perdent així un dels seus actuals representants.

UPiD

El cas d’UPiD vaticina una altra situació com Andalusia quedant fora novament de les Corts. Ni amb un candidat ‘mediàtic’ com Toni Cantó cap enquesta li atorga cap representant. L’actual situació de divisió interna d’UPiD i el flirteig del candidat amb Ciutadans tampoc ajuda a la formació magenta.

Davant aquests resultats el PP espera haver tocat fons i com a mínim complir amb les expectatives de les enquestes, i esperar que Ciutadans puge aqueix últim esglaó que, almenys aritmèticament, li possibilitaria negociar algun pacte. Per la seua banda l’esquerra (PSPV, Compromís, EUPV i Podemos) que durant la primera meitat de la legislatura se’ls prometia molt felices, haurà d’ajuntar la força de tres o quatre partits per a enderrocar el PP, o fins i tot necessitar la clau que poguera tenir la sensació de Ciutadans.

Aquesta informació ha sigut publicada en eldiario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa