Diari La Veu del País Valencià
L’Onso baixa de les muntanyes a La Mata per a donar la benvinguda a la primavera
Comarquesnord.cat / La Mata

L’Onso’ anunciava a La Mata un any més l’arribada de la primavera, després d’una primera setmana d’aquesta estació passada per aigua i l’arribada d’un temps agradable. El petit poble dels Ports va tornar a ser l’escenari de la peculiar representació que té com a protagonista un ós atrevit que després del llarg hivern s’apropa al municipi i provoca una revolada entre els veïns que treuen els seus cellers al carrer per convidar els participants a menjar i beure.

Només eixir de la llarga hibernació, l’Onso es va enfilar amb un tronc per pujar a un balcó d’on es va, fins i tot, penjar. La festa és com un carnestoltes i el protagonista és un gran ós que acaba de despertar. El caçador, les ‘diableres’ i un pastor són, juntament amb altres personatges i la música tradicional, la resta de protagonistes d’aquesta popular festa que cada edició atreu més públic cap a aquest poble. La festa ha sabut transformar-se i aquest 2015 va ser multitudinària. L’Onso, vestit amb robes de saca i pells de be, amb la cara i les mans untades de cendra, intenta escapar espantant la gent. En la seua fugida puja per les balconades, grimpa per les parets i s’encara amb el públic fent maleses. Una festa que és possible gràcies a l’esforç de tot un poble.

Aquesta tradició té moltes semblances a altres celebracions com el carnestoltes de Bielsa, a Aragó, on l’ós és també el protagonista de la festa. La tradició de L’Onso únicament la recordaven els més majors del poble i es va recuperar en 2007 per part de l’associació cultural “La Sabatona”.

Un moment de la peculiar festa celebrada a La Mata. Foto: comarquesnord.cat
La festa de l’Onso d’aquest 2015 va tenir entre els seus al•licients la inauguració de l’exposició ‘Les Festes de l’Ós als Països Catalans’. Una mostra que recull un resum d’aquest tipus de celebracions que es desenvolupen en diverses localitats, entre d’elles La Mata. Les sales del consistori acullen el recopilatori de fotografies i elements d’aquesta peculiar festa que depenent de l’indret se celebra d’una forma o una altra.

Foto: comarquesnord.cat

Una festa que es recuperava després de molts d’anys sense fer-se a La Mata. Enguany, hi havien ganes d’agradar al públic perquè visitava la localitat una representació de Prats de Molló, localitat francesa on es fa una festa similar. La celebració està lluitant de forma conjunta per intentar aconseguir la declaració de Patrimoni de la Humanitat de caràcter immaterial.

Podeu veure un vídeo d’aquesta peculiar festa en aquest enllaç.

Foto: comarquesnord.cat

Cal apuntar que l’exposició de les Festes de l’ós dels Països Catalans es podrà visitar a l’ajuntament de la Mata durant totes les festes de Setmana Santa. Aquesta mostra ha estat fruit de la col·laboració entre el poble de Prats de Molló (Catalunya Nord) i la Mata (País Valencià).

Comparteix

Icona de pantalla completa