Diari La Veu del País Valencià
El Parc Científic de la UV alberga les quatre empreses amb major volum de facturació
RedactaVeu / València

L’Institut de Medicina Genòmica (Imegen) és la primera empresa biotecnològica valenciana i la huitena espanyola en vendes, segons el Rànquing Nacional d’Empreses. Es tracta d’una companyia fundada en 2009 al si del Parc Científic, orientada a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, proporcionant serveis d’anàlisis genètiques d’excel·lència dirigits al diagnòstic, el pronòstic i la prevenció.

Li segueix Biopolis, companyia nascuda en 2003 com a ‘spin-off’ del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que ofereix serveis de recerca, desenvolupament i producció als sectors agroalimentari, farmacèutic, químic i energètic, amb la finalitat d’aconseguir millors aliments, fàrmacs, cosmètics o processos químics. Biopolis ocupa els llocs dos i nou en volum de facturació a nivells provincial i nacional, respectivament.

Lifesequencing, empresa creada per la mateixa Biopolis, es dedica a generar exclusives aplicacions per a la recerca genòmica i seqüenciació massiva de DNA, des de la preparació de les mostres i llibreries fins a la posterior anàlisi bioinformàtica. Està especialitzada principalment en la producció industrial i purificació de microorganismes i metabòlits. Ocupa el lloc tres del rànquing valencià i 26 d’Espanya.

Finalment, el lloc quatre de les empreses valencianes, sector CNAE 7211, és l’ocupat per l’Equip IVI Recerca, ànima de la Fundació IVI situada al Parc Científic. Constituïda en 1997, és el departament de recerca de l’Institut Valencià d’Infertilitat, líder mundial en reproducció humana. Aquest centre se situa en el lloc 31 a nivell estatal.

El rànquing es refereix a les quatre empreses situades al Parc Científic com les primeres en volum de facturació de la província de València. Si es parla de la Comunitat Valenciana, s’intercalaria en quart lloc l’Institut Bernabeu Biotech d’Alacant, en el lloc 28 a escala estatal, desplaçant Equip IVI Recerca al cinqué lloc.

Resultat de vendes

Aquestes dades, realitzades sobre la base dels resultats de vendes de 2013, situen l’Institut de Medicina Genòmica en el lloc 2.245 del rànquing general –que no sectorial– d’empreses espanyoles, mentre que Biopolis ocuparia el 2.433. Destaca l’evolució d’ambdues empreses, que escalen posicions respecte de l’any anterior. La primera, amb una xifra de negocis de prop de 3,1 milions d’euros en 2013, puja 755 llocs. L’escalada de Biopolis és especialment cridanera amb un volum de facturació de 3,025 milions d’euros i una pujada de 2.261 llocs respecte de 2012. A dades de 2014, Imegen presenta una xifra de negoci de 3,3 milions, en la seua dinàmica ascendent i equilibrada, i Biopolis continua el seu ascens veloç amb 3,8 milions de euros.

El Parc Científic de la Universitat de València aglutinava en 2014 la meitat de les firmes biotecnològiques valencianes, segons dades registrades per l’Associació d’Empreses Biotecnològiques de la Comunitat Valenciana (BIOVAL 2014), destacant en el desenvolupament de nous tractaments per a càncers agressius, liderant el camp de la medicina reproductiva, aportant solucions al diagnòstic biomèdic, treballant en noves formes de teràpia front a malalties genètiques, innovant en el desenvolupament de productes alimentaris o contribuint a la cura mediambiental a partir del disseny d’avançats biomaterials.

Amb més de 30 empreses, una de les col·leccions de microorganismes més importants d’Europa, i 250 llocs de treball qualificats, el sector biotecnològic del Parc Científic és un camp estratègic de desenvolupament empresarial per a la Universitat de València i un nucli fonamental de la BIOregió valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa