Diari La Veu del País Valencià
Indulten la falla que representa un déu hindú ‘com a prova de bona fe’
EFE / València

Així ho ha anunciat la falla Ceramista Ros-José María Mortes Lerma després de reunir-se amb responsables de la Junta Central Fallera i el president del Temple Hindú, Swami Omkarananda. Dues associacions hindús de València havien presentat una reclamació oficial per a demanar que no es creme aqueixa falla en la qual estan representats alguns dels seus déus, per considerar aquesta acció un ‘acte sacríleg’.

Les associacions Tempere Hindú Sivananda Mandir i el Centre Cultural de l’Índia han remès un escrit a l’alcaldia de València, la Junta Central Fallera i la Delegació de Govern per a demanar que aqueix monument no siga cremat. Aquesta falla, de la secció Primera B i el lema de la qual és Vells contes de l’Índia, vells relats de l’Índia, és obra de l’artista Sergi Fandos i està rematada amb una gran figura d’un elefant que representa al déu hindú Ganesha, una de les deïtats més important del país asiàtic.

L’escrit assegura que “si l’autoritat no ho impedeix”, aquesta nit, en la Cremà, “es cremaran els déus de l’Índia en un acte sacríleg sense precedents alçant la indignació de 800 milions de hinduistes”. Segons denunciaven les associacions, si es cremara la falla, “les filmacions de les divinitats incendiades i profanades donarien la volta al món en qüestió d’hores”, la qual cosa asseguren que els “perjudicaria greument a nivell internacional”.

Per açò, la presidència de la falla, ‘conscient de l’alarma social i la polèmica suscitada’, ha acordat eliminar del monument faller ‘tots els elements que pogueren induir a pensar que són signes, símbols o objectes religiosos que pogueren ferir la susceptibilitat dels hindús’. A més l’elefant indultat es donarà al Temple Hindú. Les parts reunides hui, amb aquest acord, ‘renuncien a qualsevol altre tipus de reclamació present o futura, en bé de la festa i la convivència entre pobles’. Fonts de la Delegació del Govern han informat que el Cos Nacional de Policia ha desplegat des d’ahir agents al recinte de la falla per a ‘evitar incidents’ i ‘vetllar per garantir la decisió que prenguen la falla o la Junta Central Fallera’.

Comparteix

Icona de pantalla completa